Starters op de woningmarkt

Als starter kun je in de gemeente Voorst een starterslening afsluiten. Met een starterslening is het wellicht wél mogelijk om je gewenste woning te financieren. Op dit moment is er voldoende budget beschikbaar!

Wat is een starterslening?

Met de starterslening leen je een hoger totaalbedrag. De starterslening overbrugt namelijk het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat je als starter maximaal kunt lenen. Het gaat dus om een aanvullende lening bovenop de normale lening, zodat de koop van een eerste woning mogelijk wordt. Een starter die zonder problemen een reguliere hypotheek kan krijgen, komt niet in aanmerking voor een starterslening.

Een onderdeel van de starterslening is de zogenaamde combinatielening. Vanaf 1 januari 2017 moet er vanaf de eerste dag van een hypotheek worden afgelost. De combinatielening zorgt voor deze aflossing. De Starterslening daalt vanaf dag één met het wettelijk verplichte bedrag aan aflossing. Als starter houd je zo het recht op hypotheekrenteaftrek. Het gedeelte van de combinatielening komt hiervoor niet in aanmerking.

Voorwaarden

De starterslening is voor iedereen jonger dan 35 jaar en die voor het eerst een woning willen kopen in de gemeente Voorst. Daarnaast ben je woonachtig en verblijfsgerechtigd in Nederland (minimaal één jaar zelfstandig een huureenheid bewonen of minimaal één jaar inwonend zijn).

Een belangrijke voorwaarde is dat de hypotheek wordt verstrekt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Op dit moment bedraagt de NHG € 290.000,-. Daarnaast bevat de NHG mogelijkheden voor energiebesparing. Wanneer je energiebesparende voorzieningen toepast, geldt een verruiming van de kostengrens tot maximaal € 307.400,-. Verder betaal je over de eerste drie jaar geen maandlasten over de aanvullende lening. Na drie jaar wordt je inkomen getoetst. Ben je meer gaan verdienen of heb je een meeverdienende partner gekregen? Dan ga je meer rente en aflossing betalen.

De hoogte van het leenbedrag

Afhankelijk van je inkomen bedraagt de lening maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning, tot maximaal € 30.000.

De starterslening aanvragen

Het aanvragen van een starterslening is eenvoudig. Kijk hieronder voor de te nemen stappen.

  • Je stuurt de aanvraag op naar Wouter IJsseldijk. Zijn gegevens staan hieronder. Hij toetst de aanvraag aan de verordening. Vervolgens ontvangt u een toewijzingsbrief. Deze toewijzing is acht weken geldig.
  • De toewijzing is noodzakelijk voor het digitale aanvraagproces bij de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn). SVn beoordeelt de aanvraag en stelt de offerte op.
  • Zodra je de offerte van de SVn accepteert en aan alle voorwaarden voldoet, ontvang je van de SVn bericht over de verdere afwikkeling van de lening.

Als je nog vragen hebt, dan kun je gerust contact opnemen met Wouter IJsseldijk. Zijn telefoonnummer is 0571-27 98 48 of zijn e-mailadres is w.ijsseldijk@voorst.nl. Verder kunnen ook de plaatselijke makelaars, de hypotheekbemiddelaars en de bank je voorzien van meer informatie. 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data