Open Monumentendag 2017

Het is weer bijna zo ver, een jaarlijkse traditie, in het tweede weekend van september is het Open Monumentendag. Op zaterdag 9 september vinden de meeste activiteiten plaats. Uitzondering is dat ook op zondag 10 september Landgoed Krepel,  Klarenbeek, kasteel De Nijenbeek, Voorst en Huize Zorgvliet, Terwolde  open zijn.

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, werkplaatsen, en molens via markten, en winkels tot buitenplaatsen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd .

Ook de gemeente Voorst is weer van de partij. We denken een aantrekkelijk programma te kunnen  aanbieden. Gevarieerd,  en in bijna alle kernen is wel wat te beleven, met als uitschieter de streekmarkt in Terwolde.

OMD en de jeugd
Met een digitale introductieles worden leerlingen uit groep 7/8 van basisscholen op het fenomeen ‘monument’ voorbereid,  waarna ze ook een monument bezoeken. Tienduizenden kinderen in Nederland zijn op deze manier actief betrokken bij het monumentale erfgoed in hun omgeving en dat aantal zal de komende jaren alleen maar groeien.

De scholen in de gemeente Voorst die zich voor de Klassendag hebben aangemeld zijn: Eben Haëzerschool in Teuge en  OBS De Wiekslag in Voorst.

Met vriendelijke groet,
Comité Open Monumentendag Voorst


Indien u geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst en architectuur, geef u dan op als vrijwilliger voor de organisatie van dit jaarlijkse evenement. We zoeken versterking!
Aanmelden kan door een mail te sturen naar m.schneiders@voorst.nl

 

Eigenaren, beheerders, ambachtslieden en overheden onderhouden de monumenten en behouden ze voor de toekomst. Samen met duizenden vrijwilligers en professionals zorgen zij ervoor dat het Nederlandse erfgoed bekend wordt en toegankelijk blijft voor bezoekers. Ook in de gemeente Voorst mogen we blij zijn dat zoveel eigenaren en vrijwilligers weer bereid zijn mee te werken aan de Open Monumentendag! We zijn er trots op opnieuw een groot en veelzijdig programma aan te bieden. Want zonder hen geen Open Monumentendag in de mooie gemeente Voorst!

 

  


(RM=Rijksmonument GM=gemeentelijk monument)

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data