Voorst

In Voorst zijn diverse monumenten opengesteld voor het publiek.

 • Dorpskerk Voorst (RM) Schoolstraat 16, Voorst
  Van een (vermoedelijk houten) kerk in Voorst is al sprake in 893. In de 15e-eeuw is het huidige gotische gebouw in drie fasen gebouwd: eerst het koor, daarna het schip en de traptoren en tenslotte de uitbreiding langs de noordzijde van het koor. De kerk is opgetrokken uit baksteen en aan de buitenkant bekleed met tufsteen. In de kerk bevinden zich o.a. een fresco uit 1566, drie grafkelders, grafzerken vanaf de 16e eeuw, een preekstoel uit 1637 en een orgel uit 1843. De toren dateert uit de 12e eeuw. Bij deze geheel in tufsteen opgetrokken romaanse toren hoorde mogelijk een eveneens tufstenen 12e-eeuwse kerk als voorganger van de huidige kerk. Het bouwmateriaal hiervan zou voor de bedekking van de huidige kerk gebruikt zijn. In de kerk is vandaag een inloopconcert.

 • Kasteel ‘De Nijenbeek’ (RM) Nijenbeekseweg 65, Voorst (informatiecentrum Huis Sonnenberg en de ruïne zijn open, ook op zondag 10 september)
  De markante vierkante donjon dateert uit ca. 1230. Het kasteel lag zeer strategisch aan de IJssel en is ooit uitgebreid met een voorburcht, een ringmuur met weergang en een poortgebouw met traptoren. Delen hiervan zijn later weer afgebroken. Het kasteel speelde een grote rol in de Gelderse geschiedenis. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Recent is de ruïne geconsolideerd om verder verval te voorkomen. De OKV is aanwezig in huis Sonnenberg en geeft presentaties en rondleidingen door de ruïne. Omdat er maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk naar binnen kan, moet u zich daarvoor opgeven. Er zijn rondleidingen om 10:00 uur, 11:00 uur, 13:30 uur en 14:30 uur. Indien u op 9 (of 10 september) de ruïne van binnen wilt bekijken moet u zich aanmelden (met voorkeur voor bezoektijd) op het mailadres:
  nijenbeek-rondleiding@xs4all.nl. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst toegekend.

 • Molen De Zwaan (RM) Enkweg 44 Voorst (de molen is open en er zijn rondleidingen)
  Deze molen is oorspronkelijk in 1740 als pelmolen in Uithuizen gebouwd. In 1904 is de molen in onderdelen per schip naar Voorst getransporteerd en achter de toenmalige stoommaalderij aan de Enkweg weer opgebouwd. Deze maalderij maalde wel een gelijkmatig meel, maar was duur in gebruik (hoge brandstofkosten) en vereiste veel vakkennis. De molen is vernoemd naar molenaarsdochter Zwaantje.

 

RM=Rijksmonument en GM=gemeentelijk monument

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data