Actuele informatie en wijzigingen

Hier vindt u alle actuele informatie en eventuele wijzigingen ten opzichte van het programma in de brochure.

De Statenhoed / Swinckels, Dorpsstraat 12 Twello

Helaas is het voor dit monument niet meer mogelijk om deel te nemen aan de Open Monumentendag 2019. Dit monument is dus niet opengesteld.
 

De Nijenbeek, Nijenbeekseweg Voorst

Op zondag 15 september gaat de ruïne de Nijenbeek extra open! Tussen 10.00 uur en 15.30 uur kunt u zonder reservering dit bijzondere, eeuwenoude monument bezoeken. De gidsen van de Nijenbeek leiden u rond en geven uitleg. Vooraf reserveren is dus niet nodig, u kunt u melden bij Huisje Sonnenberg.
 

Bibliotheek Twello, Marktplein 11 Twello

Oproep: verhalen, herinneringen, foto's en objecten
Wie is er nog naar school geweest in de Openbare Lagere School aan het huidige Marktplein? Tegenwoordig kennen de meeste mensen dit pand als de bibliotheek Twello. Dit gebouw werd in 1923 gebouwd als lagere school (basisschool) met gymnastieklokaal. De hoofdvorm is, ondanks de latere wijzigingen, nog erg herkenbaar. Bij het gebouw lag ooit een zwembad.

Tentoonstelling lagere school en zwembad
In de bibliotheek is op de Open Monumentendag op zaterdag 14 september een tentoonstelling ingericht, met oude foto’s, verhalen en informatie over de geschiedenis als school en zwembad. Wie kan ons helpen deze tentoonstelling aan te vullen? Heeft u nog leuke anekdotes, oude foto’s, mooie (of minder mooie) herinneringen, boekjes uit die periode en dergelijke? U zou ons er erg mee helpen.

Boek
In de bibliotheek ligt tot en met de Open Monumentendag een groot boek waar u uw verhalen, anekdotes en herinneringen in kunt schrijven. Zo hopen we samen een prachtig tijdsbeeld op te stellen.

Contact
Heeft u iets voor de tentoonstelling of heeft u een vraag? U kunt contact opnemen met Marian Camphuis, via m.camphuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl of 0571 272338.
 

Oprijlaan van landgoed Hunderen

Leuk nieuws is er te melden over de rondrit met paard-en-rijtuig (Jan Plezier) door het landgoederenlandschap van Twello. Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen heeft de voormalige oprijlaan van landgoed Hunderen speciaal voor de Open Monumentendag gratis opengesteld. Dat betekent dat oude tijden herleven. U krijgt de kans om, net zoals de mensen vroeger, met paard en koets over deze prachtige oprijlaan met statige bomen van Huize Hunderen te rijden. Een rondrit vol plezier!
 

Wilpermolen, Molenallee 12, Wilp (Posterenk)

De Wilpermolen zal beperkt opengesteld zijn op de Open Monumentendag. Molenaar Jos Kablau heeft helaas een rugblessure opgelopen en kan daardoor niet de hele dag aanwezig zijn. De gewijzigde openingstijden zijn van 10.00 uur tot 14.00 uur.  De molenaar is niet in staat om de molen te laten draaien, maar hij geeft graag uitleg over het monument, de werking en de geschiedenis.
 

De Keizershof, Keizershofweg 3-5 Voorst

Dit leuke monument doet ook mee! De Keizershof is een historisch zeer interessante boerderij. De gepassioneerde bewoners laten deze vervallen hoeve met veel oog voor detail restaureren. Bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzoek hebben een fascinerende geschiedenis aan het licht gebracht. Allerlei unieke vondsten, zoals bijzonder behang, laten zien dat dit monument meer is dan een simpele boerenhoeve. Een aanrader!
 

Het Slijck, Rijksstraatweg 174-176, Teuge

Helaas kan dit monument wegens omstandigheden niet meer meedoen.  

De Beukelaar, Rijksstraatweg 168 Teuge

Helaas kan dit monument wegens omstandigheden niet meer mee doen. 

De Middenhof, Molenweg 31 Terwolde

De Middenhof doet mee met de Open Monumentendag! Dit monument is niet in de brochure vermeld. Wel kunt u dit monument via de fietsroute Nijbroek bezoeken. En het is zeker een bezoekje waard! Deze prachtige IJsselhoeve is in 1868 gebouwd en ligt tussen de boerderijen Hof te Rijssen en Hof ter Waarde in. Vandaar de naam 'Middenhof'. Deze drie boerderijen waren vroeger in handen van de familie Schokkenkamp, die één van de belangrijkste boerenfamilies in de omgeving was. De rijkdom van de opdrachtgevers is tentoongespreid in de luxueze afwerking van de IJsselhoeve.

Op de Middenhof wordt u gastvrij onthaald door 's Heeren Loo, die de boerderij in gebruik heeft. Enthousiaste medewerkers en cliënten vertellen u het een en ander over de boerderij en het erf. De slingertuin in Engelse landschapsstijl is in oude luister hersteld.

 

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data