De Open Monumentendag

De Open Monumentendag is een jaarlijks terugkerend evenement, dat in het hele land georganiseerd wordt in het tweede weekend van september. In dit weekend worden de vele prachtige monumenten die Nederland rijk is in het zonnetje gezet. Uiteraard gaan tijdens de Open Monumentendag de deuren van veel monumenten open, vaak ook van monumenten die normaalgesproken niet toegankelijk zijn. Daarnaast wordt er een heel scala aan (gratis) activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, tentoonstellingen, demonstraties, fietsroutes, concerten, lezingen etc. Omdat elk jaar een eigen thema heeft, staat er elk jaar een bepaald deel van ons culturele erfgoed centraal.

De Open Monumentendag bestaat al sinds 1987. Het was en is de wens van de Stichting Open Monumentendag (sinds 2016 opgegaan in de Stichting Nederland Monumentenland) om met de organisatie van dit evenement een breed publiek op een laagdrempelige wijze in aanraking te brengen met monumenten. De eerste Open Monumentendag was een succes en sindsdien is het evenement gegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland, met jaarlijks ca. één miljoen bezoekers.

European Heritage Days
Sinds 1991 bestaat er een Europese versie van de Open Monumentendag: de European Heritage Days. Dit initiatief is opgericht na het succes van de eerste nationale Open Monumentendagen, zoals in Nederland en daarvóór in Frankrijk. Tegenwoordig doen er elk jaar 50 landen in Europa mee en gaan in september ca. 30.000 monumenten open die door ca. 20 miljoen mensen worden bezocht en bewonderd.

Open Monumenten Klassendag en Open Monumentendag Specials
Naast de Open Monumentendag worden er ook Open Monumenten Klassendagen en Open Monumentendag Specials georganiseerd.

De Open Monumentendag Klassendag is bedoeld voor de groepen 5 tot en met 8 van de basisschool. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld en uiteraard wordt er ook een monument bezocht. Op deze manier worden kinderen bewust gemaakt van het rijke culturele erfgoed in hun omgeving en het belang ervan.

De Open Monumentendag Specials zijn lokale of regionale varianten van de Open Monumentendag, die het hele jaar door worden georganiseerd. Ze hebben een speciaal thema, waarin het het bijzondere verhaal van de gemeente of regio centraal staat.

Kom ook!
Kom dit jaar ook de Open Monumentendag bezoeken en laat u verrassen door de rijkdom en schoonheid van ons culturele erfgoed! Het is een unieke kans om achter gesloten deuren te kijken en om kennis te maken met de verhalen en historie die ons verbinden en ons identiteit geven.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data