Opengestelde monumenten in Klarenbeek

Voormalig hulppostkantoor (GM), J.R. Krepellaan 2, Klarenbeek

Deze boerderij is in 1848 gebouwd. Begin 1900 werd het gebouw aan beide kanten uitgebouwd. In de aanbouw links kwam een hulppostkantoor, dat hier dankzij de familie Krepel in Klarenbeek werd gevestigd. Om het hulppostkantoor te beveiligen werd de deur niet voorzien van een sleutelgat en konden de ramen aan de voorzijde niet geopend worden. Het café in een deel van het voorhuis maakte plaats voor een winkeltje. In het gangetje kwam een telefooncel. De aanbouw rechts werd gebruikt als opbaarkamer voor de begraafplaats en kreeg speciale, brede deuren in de zijgevel. Zoveel functies in één gebouw!

U kunt u het originele postloket van het hulppostkantoor bewonderen, evenals de fraaie betimmering van de winkelruimte. Ook is in de voorgevel nog de oude brievenbus te zien. De voorgevels zijn verfraaid met decoratief gesneden windveren, geveltekens en uilenborden.

Het Boshuis (GM), Kerkweg 2, Klarenbeek

De architect van deze voormalige rooms-katholieke kerk, Clemens Hardeman, maakte expressief gebruik van diverse soorten bakstenen. De glas-in-loodramen zijn abstract en kleurrijk. De grond voor de kerk werd geschonken door de familie Krepel, die diverse rooms-katholieke voorzieningen liet bouwen/aanleggen in Klarenbeek. Dit geldt ook voor de bijbehorende begraafplaats. De kerk werd in 2015 gekocht door stichting Vrienden van het kerkgebouw Klarenbeek en heropend als het Boshuis. Zo blijft het gebouw behouden. Er is, onder andere, een Familiekamer ingericht. De benedenverdieping is opengesteld. U kunt Oudhollandse spelletjes spelen en er zijn kunstenaars met hun kunst aanwezig.

Molen De Hoop (RM), Molenweg 4A, Klarenbeek

Deze achtkantige stellingmolen is gebouwd als korenmolen in 1905 en draagt de naam 'de Hoop'. Op deze plek stond vanaf 1850 al een achtkantige beltmolen, gebouwd door de gebroeders Bourgonje. Deze molen werd vermoedelijk in 1905 wegens bouwvalligheid afgebroken. Omdat vanwege hoge bomen en bebouwing de beltmolen weinig windvang kreeg, kwam er nu de huidige, hogere stellingmolen. De molen is in opdracht van Theo Pijnappel gebouwd. Sindsdien is de molen in het bezit van zijn familie gebleven. Op de plek van de voormalige opslagruimte is nu een molenwinkel.

Landgoed Klarenbeek (RM), Kopermolenweg 16, Klarenbeek
De Oostenrijker Johannis Krepel kwam in de 18e eeuw naar Nederland en kreeg werk bij de kopermolen van Teunis Pluim. Zijn zoon Bernardus Krepel werd rond 1800 eigenaar en verplaatste de koperpletterij naar de huidige locatie. Hij liet ook de beek verleggen en de molenweijerd (grote vijver voor wateropslag) aanleggen. In het midden van de 19e eeuw werd de koperslagerij onrendabel en in 1870 verbouwde men de fabriek tot sigarenkistenzagerij. In 1950 breidde men uit met de vervaardiging van binnendeuren. Tegenwoordig is een deel van het complex herbestemd tot een horeca- en vergaderfunctie en is er aandacht voor kunst en ambacht.

Op zondag 15 september kunt u de tentoonstelling ‘De Koperfabriek in Klarenbeek’ bezoeken. Deze tentoonstelling gaat over het ontstaan van de koperindustrie en wat Krepel daarin heeft betekend. De tentoonstelling gaat vooraf aan het 150-jarig jubileum ‘Hout bij Krepel’ in 2020. Verder kunt u historische foto’s bezichtigen die te maken hebben met plezier op het landgoed.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data