Opengestelde monumenten in Terwolde

Dorpskerk Terwolde (RM), Molenweg 2, Terwolde

Al in de 13e eeuw stond op deze plek een klein kerkje, gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus. Dit kerkje werd rond 1400 en 1540 verbouwd tot het huidige gebouw. Bijzonder zijn de verschillende muurschilderingen, waaronder die van Ewolt van Delft uit ca. 1540. De schildering van de heilige Cunera is uniek te noemen, zeker voor deze streken. In de kerk bevindt zich ook een zeer fraai, historisch Naber orgel, gebouwd in 1827. Het is het eerste kerkorgel dat de bekende orgelbouwer Carl Naber zelfstandig bouwde. Dit waardevolle orgel wordt in 2020 gerestaureerd.

Het is nog steeds een mysterie waarom het Terwoldse kerkje in de middeleeuwen gewijd werd aan Cosmas en Damianus, twee artsen uit Syrië in de 2e eeuw na Chr. Tijdens de Open Monumentendag wordt in de kerk een tipje van de sluier opgelicht over deze vrij onbekende heiligen en wat zij te maken hebben met Terwolde.

Molen de Ooievaar (GM), Wijkseweg 3, Terwolde

Molen de Ooievaar kent een roerige geschiedenis. De eerste molen met de naam de Ooievaar, werd in 1854 gebouwd. Helaas ging deze molen door brand verloren rond 1893. In 1896 werd een nieuwe molen gebouwd, maar ook deze molen ontkwam niet aan het noodlot. In 1973 sloeg opnieuw een brand toe die de molen in as legde. De Commissie Herbouw Terwoldse Molen kocht in 1976 een vergelijkbare oliemolen uit 1814 in Deventer, die ze op de plaats van de Terwoldse molen herbouwden. Het gebintwerk van de molen was veel ouder en dateerde uit de 18e eeuw. De molen was de trots van Terwolde tot, u raad het al, de rampzalige nacht in augustus 2015. Een blikseminslag leidde tot de derde brand in de historie van de Ooievaar. De molen is sindsdien herbouwd en is nu weer volop in gebruik.

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data