Opengestelde monumenten in Wilp

Landgoed de Kleine Noordijk (RM), H.W. Iordensweg 91, Wilp

In 1856 werd de eerste steen voor dit prachtige witte landhuis gelegd door mevrouw Van Marle-Van Wijck. Zij was de eigenaresse van het landgoed de (Grote) Noordijk, dat op ca. 400 meter afstand ligt. Mevrouw Van Marle liet het nieuwe landhuis als zomerhuis bouwen voor haar dochter en diens gezin. Het huis is gedecoreerd met fraai gedetailleerd houtsnijwerk en neoclassicistische elementen. Rondom het huis is een romantisch landschapspark aangelegd met imposante oude bomen, historische bijgebouwen en een zichtlijn naar het landhuis de Grote Noordijk. Dit park en het koetshuis met terras zijn opengesteld. In het koetshuis organiseert Stichting Cultuur Kleine Noordijk maandelijks voorstellingen. Hier geeft het koor Cappella Calluna om 15.00 uur een concert. Een plek van muzikaal plezier! Daarnaast geven vrijwilligers uitleg en rondleidingen door het koetshuis en is voor €1,00 koffie en thee verkrijgbaar.

Landgoed de Grote Noordijk (RM), H.W. Iordensweg 108, Wilp

Dit oude landgoed is vernoemd naar de middeleeuwse buurschap Noordwijk. Het voorvoegsel 'Grote' wordt gebruikt ter onderscheid van landgoed de Kleine Noordijk aan de overzijde van de weg. De kern bestaat uit een 17e-eeuwse boerderij. In ca. 1807 is het huidige landhuis als voorhuis tegen de boerderij gebouwd. Het oude achterhuis is op een later tijdstip afgebroken. Het landhuis met koetshuis, tuinmanswoning en park wordt in de komende jaren gerestaureerd, hersteld en herbestemd. Zo wordt het landgoed weer echt een plek van plezier. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunt u een kijkje nemen in de restauratieplannen, oude foto’s en prenten bewonderen en meer over de geschiedenis te weten komen. Ook ligt er een intekenlijst als u graag op de hoogte gehouden wilt worden van de ontwikkelingen.

Wilpermolen (RM), Molenallee 12, Wilp (Posterenk)

Deze ronde grote stellingmolen is gebouwd als pel- en korenmolen. De molen verving de oude standerdmolen de Ploeg, die ca. 1 kilometer oostelijk aan de Molenallee stond. Boven de stelling bevindt zich een jaartalsteen met 1736 en een gebeeldhouwde wapensteen met de wapens Van Broeckhuysen-Van Lynden. Dit echtpaar, dat de eigenaar was van landgoed de Lathmer, gaf de opdracht tot de bouw van de molen. Bij de molen werd een muldershuis annex herberg gebouwd. Rond 1760 werd de molen door brand getroffen, maar niet geheel verwoest. Enkele jaren later werd de molen hersteld. De molen is geopend tot 16.00 uur.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data