Naam: Jesper Jansen
Leeftijd: 20 jaar
Woont in: Deventer
Opleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie, 3de jaar (Hogeschool Saxion)
Stageperiode: september 2019 – februari 2020

Hoe ben bij de gemeente Voorst uitgekomen?

“Ik ben opgegroeid in de Worp. Deze wijk van Deventer ligt tegen de gemeente Voorst aan. Mijn ouders wonen tegenwoordig in Twello. Door hun werk hebben ze redelijk vaak contact met de gemeente. Dat wekte mijn interesse. Ik heb een e-mail naar het stagebureau van de gemeente gestuurd. En toen mocht ik op gesprek komen.”

Wat heb je tijdens je stage allemaal gedaan?

“Ik heb stage gelopen bij de vakgroep Ruimte. Deze afdeling houdt zich onder andere bezig met bestemmingplannen en zogeheten functieveranderingen van een erf of een gebouw. De 'rode draad' tijdens mijn stage was het maken van een overzicht van de verschillende agrarische bedrijven in de gemeente Voorst. Ik heb onder andere uitgezocht welke bedrijven mogelijk op korte termijn stoppen. Welke mogelijke nieuwe bestemmingen dit oplevert. En hoe leegstand en verloedering tegen te gaan. Maar ik heb ook geholpen met het schrijven van collegestukken. Het is mooi te zien dat projecten waar je aan werkt ook echt realiteit worden. Ik ben breed ingezet, waardoor ik met uiteenlopende aspecten van het vakgebieden kennis heb gemaakt."

Hoe kijk je terug op je stageperiode?

"Ik heb veel geleerd en goed gebruik kunnen maken van de voordelen van een relatief kleinere organisatie als de gemeente Voorst, zoals laagdrempeligheid en hele korte lijntjes. Er is altijd ruimte om snel even iets te vragen. Daarnaast krijg je veel verantwoordelijkheid, waardoor je echt onderdeel bent van het team. En belangrijk, een kleine organisatie is vaak wat meer flexibel. Bij het aanleveren van opdrachten konden collega's daarom goed rekening houden met mijn opgestelde competenties, die ik vanuit mijn opleiding moest ontwikkelen."

Wat is je het meest opgevallen tijdens je stage?

"Dat de werkzaamheden bij deze gemeente zo divers zijn. Van te voren dacht ik dat een gemeente vooral bezig was met uitleggen wat allemaal niet mag of kan. Het tegenovergestelde blijkt waar. Waar het kan zet de gemeente juist in op het leveren van maatwerk. Denken in mogelijkheden dus. Dat maakte mijn stage enorm gevarieerd en zinvol!"