Reportage Eddie

Je moet gewoon beginnen!

Eddie Bosman is 55 jaar en woont samen met echtgenote Kitty (54), zoon Ivo (21) en hond Engy (8) in een eengezinswoning uit 1981 in Twello. Zoon Tim (25) en dochter Arleen (24) wonen beiden op zichzelf. Eddie is ZZP’er, hij inspecteert, repareert en zorgt voor het technisch onderhoud van windturbines. Dit doet hij wereldwijd: in Japan, Taiwan, Vietnam. En dichterbij reist hij met zijn eigen camper naar zijn werk in Scandinavië en Engeland. Lees hier de reportage.

Duurzaam uw huis verwarmen

Voorst gaat voor duurzaam, een belangrijke doelstelling is om als gemeente energieneutraal te worden. De inwoners van de gemeente spelen een grote rol hierbij. Zij kunnen energie besparen of zelf opwekken. CO2-besparing is dan niet de enige winst, een energiezuinige woning zorgt ook voor een lagere energierekening en een verbeterd wooncomfort.

Warmtepomp
Of uw huis geschikt is voor een warmtepomp is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijke factoren zijn het bouwjaar, hoe goed uw huis geïsoleerd is, het toegepaste verwarmingssysteem en de (ouderdom van uw) cv-ketel. Een warmtepomp verwarmt uw huis (gedeeltelijk) elektrisch, daarin zijn verschillende variaties mogelijk. Niet elk soort warmtepomp is in elke situatie even verstandig.
Op kennis.greenhome.nl staan overzichten met de geschiktheid van woningen (op basis van het bouwjaar) en de verschillende warmtepompen.

Investeringssubsidie duurzame energie
U kunt subsidie krijgen als u een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel koopt. De hoogte van deze Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger het subsidiebedrag.
U vraagt deze landelijke subsidie aan bij het RVO van de Rijksoverheid. Op rvo.nl staat een lijst met apparaten waarvoor de ISDE geldt en de voorwaarden waaraan u als particulier moet voldoen.

Infrarood panelen
Infrarood-panelen geven via een vlakke plaat stralingswarmte af. Ze verwarmen uw lichaam, niet de lucht in de hele ruimte. Ze verwarmen dus gericht en verminderen zo het energieverbruik van de hoofdverwarming (bijna altijd nog een hr-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit)..
Infrarood-panelen zijn een goede keuze als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die u weinig gebruikt. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt tenzij uw huis heel goed geïsoleerd is. Als u eerst één paneel koopt, heeft u de mogelijkheid zelf te ervaren of u de warmte prettig vindt.

Winactie ‘Voorst gaat voor duurzaam’

De gemeente Voorst helpt u graag bij het besparen van energie en het zelf oppakken van energie met duurzame projecten, zoals een collectieve-inkoopactie samen met EnergieRijk Voorst. De energiecoaches komen u graag thuis informeren over de energiebesparingsmogelijkheden in uw woning. Ron Stet, de energieadviseur van de gemeente Voorst, informeert u graag over de technische en financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. En u maakt kans op één van de leuke, duurzame prijzen in de winactie als u gebruik maakt van één of meerdere van deze activiteiten tijdens de campagne ‘Voorst gaat voor Duurzaam!’.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data