Reportage Marlies

We kenden Twello nog niet, maar het was gelijk raak

Marlies (31 jaar) is onlangs met haar vriend en de twee katten Tom en Pino van Apeldoorn naar Twello verhuisd. Op 28 maart dit jaar kregen ze de sleutel. Ze zijn geen fanatieke klussers te noemen, maar zij streven wel naar een energie-neutrale woning. Op een zonnige vrijdagmorgen in augustus vertelt Marlies aan de tuintafel hoe het bevalt in Twello en hoe duurzaam zij (willen) wonen. Lees hier de reportage.

Tips voor een energiezuinige woning

Voorst gaat voor duurzaam, een belangrijke doelstelling is om als gemeente energieneutraal te worden. De inwoners van de gemeente spelen een grote rol hierbij. Zij kunnen energie besparen of zelf opwekken. CO2-besparing is dan niet de enige winst, een energiezuinige woning zorgt ook voor een lagere energierekening en een verbeterd wooncomfort.

Let op het energielabel
Het energielabel geeft in één oogopslag aan hoe energiezuinig uw woning is. Er zijn verschillende klassen in het energielabel: van zeer onzuinig (energielabel G) tot zeer energiezuinig (energielabel A). Alle huiseigenaren hebben een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is gebaseerd op het bouwjaar van de woning. Op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel staat welk voorlopig energielabel uw woning heeft. Pas op het moment dat u uw huis verkoopt moet u een definitief energielabel voor de kopers hebben, dat regelt u op www.energielabelvoorwoningen.nl .

Verbouwen? Doe het duurzaam!
Een verbouwing is een slim moment om uw huis duurzamer te maken, want als u toch aan de slag gaat dan maar beter meteen goed door uw huis voor te bereiden op wonen zonder aardgas. U voorkomt dubbel werk en onnodige kosten. Benut iedere verbouwing of klus om uw woning voor te bereiden op het verdwijnen van de cv-ketel. Isoleer uw woning zodat deze geschikt is voor het verwarmen met een warmtepomp. En kies bij een nieuwe keuken voor een inductiekookplaat.
www.milieucentraal.nl/in-en-om-het-huis/verbouwen : tips voor een duurzame aanbouw, het vervangen van de kozijnen, het verbouwen van de zolderkamer en voor een nieuwe, duurzame badkamer of keuken.
www.regionaalenergieloket.nl : maak een digitale energiescan van uw woning en krijg snel inzicht welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn, met de mogelijkheid om gelijk een offerte aan te vragen bij lokale bedrijven.

Dak geschikt voor zonnepanelen?
Op www.zonatlas.nl/voorst/ rekent u door middel van een rekenmodule snel uit welke voordelen een investering in zonnepanelen voor u heeft en wat het u eventueel oplevert. De standaardberekeningen zijn aan te passen aan uw situatie en stroomverbruik.

Btw op zonnepanelen terugvragen
Ook als particulier is het mogelijk om de 21% btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen op uw dak terug te vragen aan de Belastingdienst. U wordt dan eigenlijk een ondernemer met een mini-energiebedrijf. Op www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen staat een stappenplan, op een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al snel € 800 op.

Winactie ‘Voorst gaat voor duurzaam’

De gemeente Voorst helpt u graag bij het besparen van energie en het zelf opwekken van energie met duurzame projecten, zoals een collectieve-inkoopactie samen met EnergieRijk Voorst. De energiecoaches komen u graag thuis informeren over de energiebesparingsmogelijkheden in uw woning. Ron Stet, de energieadviseur van de gemeente Voorst informeert u ook graag over de technische en financiële mogelijkheden voor het verduurzamen van uw woning. En u maakt kans op één van de leuke duurzame prijzen in de winactie als u gebruik maakt van één of meerdere van deze activiteiten tijdens de campagne ‘Voorst gaat voor Duurzaam!’.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data