Reportage Stefan en Sjakkelien

Van monumentaal naar energie-neutraal

Stefan en Sjakkelien komen uit Deventer en wonen nu ruim 3 jaar in Twello. Na een lange verbouwing van hun huis op het Molenveld wonen ze nu bijna energieneutraal. Ze delen hun ervaringen, waarbij het juiste moment en de juiste benadering centraal staan. Lees hier de reportage.

Energieneutraal wonen

Voorst gaat voor duurzaam, een belangrijke doelstelling is om als gemeente energieneutraal te worden. De inwoners van de gemeente spelen een grote rol hierbij. Zij kunnen energie besparen of zelf opwekken. CO2-besparing is dan niet de enige winst, een energiezuinige woning zorgt ook voor een lagere energierekening en een verbeterd wooncomfort.

Een energieneutraal huis
Een volledig energieneutraal huis is hetzelfde als een nul-op-de-meter-woning. Zo’n woning levert over een heel jaar gemeten zelf alle energie op die het afneemt. Een volledig energieneutraal huis wekt niet alleen de energie op die nodig is voor verwarming, warm water en ventilatie, maar ook voor alle apparaten in huis (het zogenaamde gebruiksgebonden energieverbruik).

Stappenplan
U bereikt deze balans door uw energiegebruik zo laag mogelijk te houden en de energie die u nodig heeft, zelf duurzaam op te wekken. In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer;

  • HR++ glas of triple glas;

  • Geen of nauwelijks kieren;

  • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning;

  • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler;

  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je apparaten;

  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.

Het energieneutraal maken van uw bestaande huis vraagt om een goede voorbereiding en planning. U kunt alles in één keer aanpakken of het stap voor stap (laten) doen. Een stappenplan met ‘no-regret-maatregelen’ staat op energieneutraal-verbouwen.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingssysteem voor het verwarmen van uw woning. Voor bestaande huizen heeft u meestal de keuze tussen een elektrische warmtepomp met lucht als bron of een hybride warmtepomp met HR-combiketel. Om de ruimtes te verwarmen kunt u kiezen voor vloerverwarming of wandverwarming, of voor lage temperatuurradiatoren  of – convectoren. Eventueel kunt u de bestaande radiatoren blijven gebruiken, want na verbetering van de isolatie en ventilatie hebben de radiatoren overcapaciteit en kunnen ze ook met een lage temperatuur uw huis verwarmen.

Greenhome heeft alle belangrijke informatie over de warmtepomp op een rijtje gezet in een Ebook. U ontvangt dit Ebook op greenhome.nl/energie-besparen/warmtepomp.

Energiebesparing met energiecoaches en energie-adviseur

De energiecoaches komen u graag thuis informeren over de energiebesparingsmogelijkheden in uw woning. Via het formulier op wooncoaches-gemeente-voorst of door te bellen met 0571-27 99 11 maakt u een afspraak met een energiecoach voor een thuisbezoek. Voor verdergaande (technische en financiële) informatie maakt u een afspraak bij Ron Stet, de energieadviseur op het Energieloket in het gemeentehuis. Mail voor een gratis afspraak op maandagavond in de oneven weken of op donderdagmiddag in de even weken naar duurzaam@voorst.nl of bel 0571-27 99 11.

En u maakt kans op één van de leuke duurzame prijzen in de winactie als u gebruik maakt van één of meerdere van deze activiteiten tijdens de campagne ‘Voorst gaat voor Duurzaam!’.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data