Fysieke veiligheid en calamiteiten

Zoals de naam van het veiligheidsveld al vermeldt, kunt u hier informatie vinden over de fysieke aspecten van veiligheid. Als er iets mis gaat in dit veiligheidsveld, is er vaak sprake van een ramp of calamiteit. De aanpak hiervan is daarom in dit veiligheidsveld opgenomen.

Als burger mag u van de overheid verwachten dat zij zich inzet voor uw veiligheid. Dat zij er bijvoorbeeld voor zorgt dat hulpverleners in geval van nood snel ter plaatse zijn. Maar de overheid kan niet overal voor zorgen. Ook u hebt een verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat.

Denk Vooruit!
Het is belangrijk dat u weet wat u bij een ramp of zwaar ongeval moet doen. Kijk op de website www.Denkvooruit.nl voor meer informatie!

Als de sirene gaat...
De sirene is een hulpmiddel van de overheid om u te waarschuwen voor een ramp. Denk bijvoorbeeld aan gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand of een zwaar ongeval.

Wat moet u doen als in dergelijke situaties de sirene gaat?

  • Ga naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Zet de radio en/of tv aan (Omroep Gelderland, Radio via de ether 103.5 Mhz, kabel 103.3 Mhz, TV via de ether: kanaal 32 en via de kabel: kanaal S16). Via deze omroepen wordt u op de hoogte gehouden van de ramp en ontvangt u zonodig instructies
  • Kijk ook op www.crisis.nl

Minder validen helpt u door met hen het dichtstbijzijnde gebouw in te gaan. Mensen die bij u aanbellen kunt u gelegenheid geven om te schuilen.

Sirenes alleen in dichtbevolkte gebieden
In Nederland staan ongeveer 4.050 sirenes. In de regio Noord- en Oost-Gelderland staan ongeveer 280 sirenes. Deze vallen onder het beheer van de regionale brandweer en worden aangestuurd vanuit de Gemeenschappelijke Meldkamer Oost Nederland. Niet overal in Nederland staan sirenepalen. De sirenes staan in zogenoemde 'gedefinieerde risicogebieden'. Voorbeelden zijn gebieden met meer dan 1.000 inwoners, bedrijventerreinen, snelwegen, spoorlijnen enzovoort. De sirenepalen moeten een geluidscirkel hebben met een straal tussen de 500 en 750 meter. De sirenes zijn dus alleen te horen in dichtbevolkte gebieden. In dunbevolkte gebieden staan geen sirenepalen. Gebeurt er een ramp in een gebied waar geen sirenes staan, dan rijden radiowagens rond om te waarschuwen. Iedere eerste maandag van de maand worden de sirenes getest.

NL-Alert
Sinds kort wordt ook gebruik gemaakt van NL-Alert. Bij een calamiteit wordt informatie gestuurd naar uw gsm. Is uw gsm geschikt voor dit systeem? Kijk op www.nederlandveilig.nl/nl-alert; hier wordt ook uitleg gegeven over dit systeem.

Veiligheidswijzer
U kunt eenvoudig preventieve maatregelen nemen en uzelf voorbereiden op noodsituaties. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft in samenwerking met de gemeenten en GGD Noord- en Oost-Gelderland een digitale Veiligheidswijzer gemaakt.

Meer informatie
Voor vragen kunt u contact opnemen met Luuk Lucas, medewerker Openbare Orde en Veiligheid. Telefoon (0571) 27 93 24 of e-mail l.lucas@voorst.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data