Gladheidbestrijding

De winter met zijn sneeuw en ijs geeft wintersportliefhebbers veel plezier. Maar voor de wegbeheerder zijn het zorgelijke tijden, de wegen kunnen immers glad worden. We kennen allemaal de verschijnselen van opvriezen, sneeuw en ijzel. Gladde wegen zijn gevaarlijk voor het verkeer.

De gemeente is echter niet verplicht om op alle gemeentelijke wegen de gladheid te bestrijden. Als gevolg van de bezuinigingen is besloten dat de gladheidbestrijding wordt beperkt tot het strooien van de hoofdroutes.

Strooibeleid in de gemeente Voorst

In onze gemeente berust de organisatie van de gladheidbestrijding bij de volgende wegbeheerders: Rijkswaterstaat (A1), Provincie Gelderland en de gemeente.

De provincie Gelderland heeft de volgende wegen onder haar beheer: Rijksstraatweg Apeldoorn Deventer (N344); Wilpsedijk Rijksstraatweg Deventerweg (N790);  Hoofdweg Klarenbeek (N789) Terwoldseweg Twelloseweg Dorpsstraat Schotanusstraat Vaassenseweg (N792);  Zutphenseweg Rijksstraatweg Voorst (N345) en Molenallee vanaf Wilp en Fliertweg tot aan opritten A1 (N791)

De gladheidbestrijding (strooien) op de gemeentelijke hoofdroutes wordt bestreden in de periode van 1 november tot 1 april. Bij zeer extreme winterse omstandigheden, zoals langdurige zware sneeuwval en ijzel, wordt ook de gladheid op de overige gemeentelijke verharde wegen bestreden. Woonerven en doodlopende wegen worden bij zeer extreme winterse omstandigheden niet eerder gestrooid als de overige verharde wegen goed begaanbaar zijn.

Tips!

Het mag duidelijk zijn dat niet overal tegelijkertijd de gladheid kan worden bestreden. De weggebruiker heeft hier zelf ook een verantwoordelijkheid in en dient gedurende de winterperiode alert te zijn op gladheid. Om ongelukken en problemen te voorkomen een paar belangrijke tips:

  • Luister 's morgens naar de weerberichten;
  • Ga wat eerder van huis zodat u niet in tijdnood komt;
  • Pas uw snelheid aan de situatie aan;
  • Ontsteek uw lichten;
  • Ga er niet vanuit dat alle wegen zijn gestrooid.
  • Zorg dat uw auto in goede staat van onderhoud verkeert.
  • Houd voldoende afstand op de voor u rijdende weggebruiker.
  • Overweeg bij extreem slechte verwachtingen of de noodzaak om te gaan rijden wel aanwezig is. Zo niet, blijf dan thuis

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer W. Koop, telefoon (0571) 279 852 of e-mail: w.koop@voorst.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data