Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de (ongeveer 700.000) brandharen van de rups. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Gezondheidklachten

Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus. Dit kan ook bij dieren gebeuren en vooral bij honden en paarden. De brandhaartjes zweven in de omgeving van de nesten door de lucht en haken zich makkelijk vast..

De klachten verdwijnen over het algemeen vanzelf binnen 2 weken. Ga niet krabben of wrijven. Spoel uw huid of ogen met water en was uw kleren op minimaal 60 graden. Als u erg veel jeuk heeft kunt u een crème met menthol of aloë vera gebruiken. Zijn de klachten ernstig, ga dan naar de huisarts.

Wat doet de gemeente?

Op plaatsen waar veel ongemak verwacht wordt, probeert de gemeente (vroegtijdig) op milieuvriendelijke wijze de plaag te bestrijden. Afhankelijk of de bomen van gemeente, provincie of Rijkswaterstaat zijn, is een van genoemde partijen verantwoordelijk voor het beheersen en bestrijden van de problematiek. Heeft u op uw eigen perceel te maken met besmette eikenbomen, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Wij raden u echter sterk af om de rupsen zelf te bestrijden. Het beste kunt u hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen

Meer informatie

Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u terecht bij de GGD in uw regio. Op de natuurkalender kunt u zien waar de eikenprocessierups is waargenomen. Ook kunt u hier zelf waarnemingen doorgeven.

Overlast melden

U kunt gemakkelijk en snel online uw melding doen.

Uw melding wordt zo goed mogelijk behandelen als u:

  • Zo nauwkeurig mogelijk de plek van uw melding doorgeeft, bijvoorbeeld door een adres of het dichtstbijzijnde adres te vermelden.
  • uw contactgegevens aan ons doorgeeft. Als het nodig is neemt een medewerker van de gemeente contact met u op om de situatie te bespreken of een toelichting te geven.

De afhandeling van uw melding is niet afhankelijk van de manier waarop u de melding indient.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data