Steenmarters

Gemeentedemo afbeelding

Regelmatig worden er steenmarters waargenomen. Dat kan tot problemen en overlast leiden. Steenmarters zijn erg kwetsbaar en daarom een wettelijk beschermde diersoort. Ze mogen daarom niet zomaar verjaagd, gevangen of gedood worden.

Kenmerken

Een volwassen steenmarter is tussen de 40 en 50 centimeter lang, met relatief korte poten. De staart in ongeveer 25 centimeter lang. Steenmarters zijn bruin van kleur met een lichte vlek op hun keel en borst en hebben in een flits wat weg van een kat. In de natuur eten steenmarters vooral kikkers, muizen of ratten, aangevuld met vruchten en eieren. Als de steenmarter naar de steden en dorpen trekt (wat steeds vaker gebeurt) dan eet de steenmarter ook rondslingerend afval. Ook valt de steenmarter soms kippen, konijnen of andere kleine huisdieren aan.
Overdag slaapt hij op één van zijn dagrustplaatsen in takkenhopen, holen, boomholten, schuurtjes of woningen. 's Nachts is hij actief op zoek naar voedsel.

Wat te doen?

De gemeente heeft geen rol bij het bestrijden van overlast door steenmarters. Als u overlast ondervindt, kunt u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om de overlast te bestrijden.

Overlast melden

U kunt gemakkelijk en snel online uw melding doen.
Uw melding wordt zo goed mogelijk behandelen als u:

  • Zo nauwkeurig mogelijk de plek van uw melding doorgeeft, bijvoorbeeld door een adres of het dichtstbijzijnde adres te vermelden.
  • uw contactgegevens aan ons doorgeeft. Als het nodig is neemt een medewerker van de gemeente contact met u op om de situatie te bespreken of een toelichting te geven.

De afhandeling van uw melding is niet afhankelijk van de manier waarop u de melding indient.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data