Vleermuizen

Vleermuis

Regelmatig worden er vleermuizen waargenomen. Dat kan tot problemen en overlast leiden. Zowel vleermuizen zijn erg kwetsbaar en daarom een wettelijk beschermde diersoort. Ze mogen daarom niet zomaar verjaagd, gevangen of gedood worden.

Vleermuis in uw huis?

Heeft u een vleermuis in uw huis? En heeft u dringend behoefte aan een deskundige die u informatie kan geven en eventuele klachten kan helpen oplossen? Dan kunt u contact opnemen met vrijwilligers die zijn aangesloten bij het vleermuizennetwerk in Gelderland, een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Vleermuizenwerkgroep Gelderland (VleGel). Hier kunt u ook buiten kantoortijden terecht. Naam en telefoonnummer kunt u vinden op www.vleermuis.net. Als u op deze website kijkt bij ‘Hulp’ en dan ‘Deskundige in de buurt’ voor provincie Gelderland, dan ziet u een pagina met vrijwilligers per gemeente. De betreffende vrijwilliger komt graag bij u langs.

In Nederland zijn in totaal 21 verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er 7 regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd. 
Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen. De vrijwilligers die bij het netwerk zijn aangesloten, kunnen u hierover vertellen en meehelpen om uw klacht op te lossen. Gaat u vooral niet zelf de vleermuis te lijf. Vrijwilligers hebben geleerd hoe zij op een deskundige manier moeten handelen.

Wat kunt u doen?

Een slapend aangetroffen vleermuis het best rustig laten zitten. Het zijn nuttige diertjes die enorme hoeveelheden muggen verorberen. 
Een vleermuis in winterslaap niet verstoren - opwarmen kost hem zoveel energie dat hij de lente weleens niet meer zou kunnen halen als hij vaker wakker wordt dan normaal. 
Een zieke of dode vleermuis niet met de handen aanraken - sommige vleermuizen zijn met het hondsdolheidvirus besmet. In een potje scheppen en (als hij nog leeft) een vleermuisopvangcentrum waarschuwen.

Overlast melden

U kunt gemakkelijk en snel online uw melding doen.
Uw melding wordt zo goed mogelijk behandelen als u:

  • Zo nauwkeurig mogelijk de plek van uw melding doorgeeft, bijvoorbeeld door een adres of het dichtstbijzijnde adres te vermelden.
  • uw contactgegevens aan ons doorgeeft. Als het nodig is neemt een medewerker van de gemeente contact met u op om de situatie te bespreken of een toelichting te geven.

De afhandeling van uw melding is niet afhankelijk van de manier waarop u de melding indient.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data