Het riool schoonhouden

In een schoon riool stroomt het water goed weg en houden we de kans op overlast door verstoppingen, zoals rioolwater op straat of erger nog in de woning, zo klein mogelijk. De meeste verstoppingen in de riolering treden op door zaken die niet in de riolering thuis horen. Ook u kunt ons helpen het riool schoon te houden.

Wat doet de Gemeente?

De gemeente is jaarlijks druk met het schoon houden van de riolering. We spoelen de riolering door, we halen er boomwortels uit die door oudere naden van de riolering naar binnen zijn gegroeid en we voorkomen zo veel mogelijk dat blad van bomen niet in de riolering kan komen.

Wat kunt u zelf doen?

Geen schoonmaakdoejes door het toilet spoelen

Hieronder zijn een achttal tips weergegeven die u makkelijk in uw dagelijkse leven kunt naleven.

  1. Giet gebruikt frituurvet terug in de verpakking en breng het naar het inzamelpunt bij u in de buurt.
  2. Vaste etensresten gooit u weg in de gft-bak.
  3. Soep kunt u afgieten in de gootsteen. Alle resten die in de pan achterblijven zoals groenten, vlees en vermicelli gooit u bij het gft-afval.
  4. Gooi schoonmaakdoekjes in de vuilnisbak.
  5. Make-updoekjes, brillendoekjes, baby-billen-doekjes enz. horen allemaal in de vuilnisbak. Spoel ook zo min mogelijk vochtig toiletpapier door het toilet. Hoewel op de verpakking staat dat het kan leveren deze doekjes in de praktijk veel storingen (en daarmee kosten) op bij de pompen.
  6. Zuivelresten zoals melk giet u door de gootsteen. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u ook met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
  7. Alle verfresten - ook het spoelwater van kwasten met waterverdunbare verf - levert u in als chemisch afval.
  8. Oude medicijnen kunt u bij de apotheek inleveren.

Hoe schoner het riool, deste minder overlast en hoe lager de kosten voor onderhoud!

Meer informatie

Weten waar u uw afval wel kwijt kunt in de gemeente? Kijk in de huisvuilkalender of neem contact op met de gemeente. Meer algemene informatie is te vinden bij de handige links.

Contact

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met mevrouw M. Bijsterveld, telefoon (0571) 27 92 15 of e-mail m.bijsterveld@voorst.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data