Ontluchten van de riolering

ontluchting riolering in woning

Een regelmatig gestelde vraag is hoe het komt dat tijdens regenbuien de afvoeren van WC, aanrecht en dergelijke borrelen en er zelfs water uit spuit? Vaak komt dit doordat de ontluchting van de binnenhuisriolering niet (meer) goed functioneert. In de bouwverordening staat dat de huisriolering van een woning goed moet worden ontlucht om problemen te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat tijdens een hevige regenbui het riool in de weg zich erg snel vult. Daardoor kan er zich lucht in de aansluitleiding verzamelen. Deze opgesloten lucht zoekt de weg van de minste weerstand. In veel gevallen is dat richting het aangesloten pand. Is de ontluchting op de huisriolering goed geplaatst, dan zal de lucht via het ontluchtingskanaal het huis, naar buiten, verlaten. Is de ontluchting op de huisriolering niet goed geplaatst, dan zal de opgesloten lucht via de watersloten van WC, bad, douche enzovoorts ontsnappen. Dit verklaart het borrelen van de WC.

Soms gaat het ontsnappen van de lucht met zoveel kracht, dat het water uit de WC spuit met alle nare gevolgen van dien. In enkele gevallen is na de oplevering van de woning op zolder een water aansluiting gemaakt op de standpijp, bijvoorbeeld door het plaatsen van een wasbak of een wasmachineafvoer en loopt de leiding niet meer vrij door naar het dak. Hierdoor wordt de ontluchting belemmerd. Ook kan het zijn dat er een verzakking is in de riolering onder uw woning, hierdoor werkt de ontluchting ook niet altijd goed en kan de toestroom van regenwater van uw dak zorgen voor overlast.

De oplossing

Mocht u deze problemen in de woning ondervinden dan kunt u het beste door een installatiebedrijf de ontluchting van uw riolering laten controleren en in orde laten maken. Een andere oplossing die in sommige gevallen afdoende is, is het afkoppelen van het regenwater van uw woning. Hiermee voorkomt u dat er op momenten van regenval een grote toename is van water in uw eigen rioolstelsel onder de woning. Voor het afkoppelen van regenwater vindt u hier meer informatie: afkoppelen.

De schade verminderen

Om te voorkomen dat u wateroverlast in huis krijgt, kunt u zelf een zogenaamde ‘bladvanger’ of een 'ontlastput' plaatsen. De ontlastput wordt onderaan de regenpijpen aan de voorkant en achterzijde van de woning geplaatst. Deze put zorgt ervoor dat als de doorstroming in het riool wat gehinderd is, het regenwater afkomstig uit de dakgoot geen schade aanricht. Het water kan dan namelijk vrijelijk over het maaiveld wegstromen zonder dat het via het toilet naar binnen komt. Op de tekeningen en foto’s ziet u hoe een ontlastput eruitziet en hoe deze moet worden ingebouwd. Voor woningen waar de douche op de begane grond is, zoals veel seniorenwoningen, kan deze oplossing soms onvoldoende zijn omdat het stankslot van een douche normaal gesproken vrij klein is.

 

Hoe plaats ik een ontlastput?

Het plaatsen van een ontlastput of bladvang is eenvoudig zelf te doen. De benodigde materialen zijn bij de plaatselijke doe-het-zelfzaak of te koop. U kunt ook een van de plaatselijke installateurs vragen de ontlastputten of bladvangers te plaatsen. Indien een ontlastput niet mogelijk is, dan kunt u ook een gaatje boren in elke regenpijp net boven het maaiveld. Zorgt u dan wel voor een stankafsluiter (zoals een zwanenhals) om stankoverlast te voorkomen.

Contact

Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen met de heer P. van Dijk, telefoon (0571) 279 842 of e-mail p.vandijk@voorst.nl

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data