Dirk Nieuwenhuis

Dirk Nieuwenhuis werkte bij de NV J.A. Zendijk & Zonen en Twellosche Exportslachterij in Twello en was een van de slachtoffers van het bombardement op de fabriek.

De heer Arie Nieuwenhuis, jongere broer van Dirk Nieuwenhuis, beschrijft het leven en het overlijden van zijn broer in zijn levensbeschrijving Herinneringen 1920-2010. Hij stuurt een gedeelte van het desbetreffende hoofdstuk toe (brief van 16 maart 2011).

‘In 1934 verhuisden we naar de boerderij in Apeldoorn, met alle 4 kinderen. Dirk kwam toen aan de slag op het vleesverwerkings- en exportbedrijf Zendijk in Twello, waar hij tot zijn dood in 1944 bleef werken, onderbroken door de militaire diensttijd van een half jaar, waar hij dienst deed als kok/slager en tijdens de mobilisatieperiode van augustus 1939 tot mei 1940.
Ook toen bleef het de bedoeling om, zodra de kansen zich voordeden, een eigen slagerij te beginnen. Het lot bepaalde anders.

Toen wij voor de tweede periode naar Gouda vertrokken, ging Dirk niet meer mee en ging in Twello wonen waar hij een meisje leerde kenen (Dina), dochter van een vleeskeurmeester in Gemeentelijke Dienst. Hij trouwde met haar in de zomer van 1939, waaruit dochter Stieny werd geboren op 9 november 1940. Dit huwelijk duurde slechts 5 jaar tot oktober 1944. Toen trof ons allen het gruwelijke lot dat Dirk in het bedrijf door een vliegtuigbom dodelijk werd getroffen.

De communicatiemogelijkheden waren toen zeer beperkt. Toevallig was een “koude” zuster van mijn moeder op voedselzoektocht en kwam in Twello aan tijdens het bombardement en hoorde het vreselijke nieuws uit de eerste hand. Zij heeft toen de boodschap naar mijn moeder in Apeldoorn overgebracht. Mijn vader was op die dag in Heerde aan het toezien op het laden van een schip met appels. Telefonisch was hij niet bereikbaar. Ik ben toen naar Heerde gefietst met deze droevige boodschap. Samen zijn wij toen naar Twello gereden, waar broer Dirk lag, zwaar beschadigd en nog onverzorgd, omdat er meer slachtoffers waren gevallen en ze met een paar verpleegsters niet alle slachtoffers zo snel toonbaar konden maken.

Mijn moeder is dit verlies nooit meer te boven gekomen en mijn vader verouderde snel.
Zelf heb ik onder dit verlies zeer lang geleden- de Duitsers, die toch indirect de veroorzakers waren van dit verlies, heb ik lang gehaat.’

Bombardement spoorlijn Twello: exportslachterij Zendijk en Rijksstraatweg getroffen
woensdag 18 oktober 1944

dossier: 005

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data