Lammerdina Hendrika Pelgröm

Lammerdina Hendrika Pelgröm (Dina Pelgrim van de Bleumink) woonde op boerderij De Bleumink aan de Veldstraat in Bussloo. Ze werd getroffen door een granaatscherf en overleed op 5 mei 1945 in Zutphen aan haar verwondingen.

Mevrouw Annie Huisman-Pelgröm, petekind van Lammerdina Hendrika Pelgröm, geeft nadere informatie over de toedracht van het ongeval van haar tante.
(e-mailberichten van 13 mei 2010 en 12 juni 2010)

Op de ochtend van 13 april had tante Dina de Canadese soldaten, die in de buurt van de boerderij aanwezig waren, buiten melk gegeven, omdat het warm was en de mannen zo bezweet waren. Een dag eerder waren er nog Duitse soldaten rond de boerderij geweest en de omgeving werd nog steeds bestookt door de Canadezen. Tante Dina werd door een granaatscherf in haar been getroffen. Ook een Canadese soldaat raakte gewond. ’s Middags werden de gewonden naar een geïmproviseerd ziekenhuis in Zutphen overgebracht. Tante Dina heeft dagen in een kelder gelegen, waar de familie haar na de bevrijding meerdere keren heeft bezocht. Op 5 mei 1945 is ze aan trombose overleden.

Mevrouw Huisman stuurt ook enige foto’s, waaronder deze:

Gemeentedemo afbeelding
Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data