Formulier reizen met minderjarige

Heb ik toestemming nodig om alleen met mijn kind te reizen?

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Situaties alleen reizende ouder

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarige kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig.
  • Ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.
  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.
  • Er is 1 ouder overleden. 

Als u toestemming nodig heeft, kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze ondertekent u samen met de andere ouder. Heeft u meerdere kinderen, dan vult u per kind een toestemmingsformulier in. Het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar buitenland kunt u hieronder downloaden. 

Meer uitgebreide informatie over deze situaties vindt u op http://www.kinderontvoering.org/ Hier leest u ook welke documenten u mee moet nemen. 

Een volwassene kan bij de aanvraag van een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart, er voor kiezen de naam van de (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in het document te laten opnemen. Dit kan van belang zijn als het kind waarmee u reist een andere achternaam heeft.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data