De Nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen 2019 vinden plaats op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Overal in ons land kan je op die dagen deelnemen aan archeologische activiteiten, lezingen, speurtochten, demonstraties en nog veel meer. Ben je altijd al benieuwd welke schatten zich in onze Nederlandse bodem bevinden? Zijn er in je buurt archeologische opgravingen geweest en wil je weten wat er gevonden is? Of ben je geïnteresseerd in archeologie en wil je je kennis uitbreiden? Dan is dit weekend echt iets voor jou.

Dit jaar vinden de Nationale Archeologiedagen voor het eerst ook in de gemeente Voorst plaats. We organiseren twee hele leuke activiteiten: één op zaterdag 12 oktober en één op zondag 13 oktober.
 

Alle wegen leiden rond Voorst - zaterdag 12 oktober

Tijdens de opgravingen voor de nieuwe rondweg rond Voorst is een schat aan archeologische vondsten gedaan. Wie woonden hier en hoe zag het landschap rond Voorst er duizenden jaren geleden uit? Cristian van der Linde, senior archeoloog van BAAC, geeft een interactieve presentatie over het onderzoek.

In opdracht van de provincie Gelderland is de afgelopen jaren grondig onderzocht waar er geheimen in de bodem van het tracé schuil gingen. Daarbij zijn vijf vindplaatsen aan het licht gekomen, van de Bronstijd tot en met de Late Middeleeuwen. Deze vindplaatsen zijn in 2018 definitief opgegraven door BAAC en worden nu uitgewerkt.
In zijn boeiende lezing vertelt Cristian over de resultaten en neemt hij ons mee naar het Voorst van duizenden jaren geleden. De presentatie is interactief, dus heeft u nog vragen, stel ze vooral!

De locatie van de lezing is de dorpskerk van Voorst, Schoolstraat 16. De begintijd is 14.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur.
 

Schatten van de aarde - zondag 13 oktober

Heb je thuis vondsten liggen waarvan je al tijden het idee hebt dat het archeologische schatten zijn? Of ben je benieuwd wat er zoal gevonden wordt in de gemeente Voorst? Kom dan naar het bodemvondstenspreekuur van Evert en Michel Kluin in de dorpskerk van Terwolde! Ook als je zelf geen vondsten hebt ben je van harte welkom. Voor de kinderen is er een demonstratie van de metaaldetector.

De locatie is de dorpskerk van Terwolde, Molenweg 2 in Terwolde. Het bodemvondstenspreekuur vindt plaats van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data