Het onderzoek

Op 30 september 2013 is onder grote belangstelling van pers en publiek het graf gelicht. Hiervoor is eerst een stalen bekisting over het graf heen gezet. Het graf is zo in zijn geheel vervoerd naar restauratie-atelier Restaura in Haelen om daar verder onderzocht en vervolgens geconserveerd te worden. Van het graf werden eerst röntgenafbeeldingen gemaakt om vast te kunnen stellen of er binnen in het graf nog voorwerpen aanwezig waren. Het blok zand met het graf wordt nu langzaam vanaf de bovenzijde geïmpregneerd. Daarbij wordt er goed op gelet dat het impregneermiddel goed indringt. Als het is uitgehard, vormt het een harde en stevige laag. 

De specialisten bekijken de toestand van de beker voordat die gerestaureerd kan worden

Ook andere specialisten onderzoeken het graf. Zij hopen antwoord te vinden op vragen die archeologen graag beantwoord willen zien, bijvoorbeeld ´zijn er bloemen aan de dode meegegeven´? Dit was bijvoorbeeld het geval bij een tijdgenoot in die niet zo lang geleden in de buurt van Zwolle werd opgegraven. Een archeobotanicus onderzoekt of er stuifmeelkorrels (pollen) in het graf aanwezig zijn, en zo ja, van welke planten. De verbrande stukjes hout die in het graf gevonden zijn, kunnen meer zeggen over de ouderdom van het graf. De stenen bijl en het vuurstenen mes zullen onderzocht worden op sporen van gebruik. Onder de microscoop laten de snijkanten van zulke werktuigen vaak allerlei bijzonderheden zien.

Een archeobotanisch specialist aan het werk

Zo dragen alle specialisten bij aan het verhaal over de Schaecker. In videoclip 1 is te zien hoe de opgraving en de berging in zijn werk ging. In videoclip 2 wordt het graf in het laboratorium verder onderzocht en in videoclip 3 komen de specialisten aan het woord.

Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data