Monumenten Teuge

Alle gemeentelijke en rijksmonumenten in Teuge zijn op deze pagina, gerangschikt op straatnaam, weergegeven. Voor elk monument zijn de belangrijkste kenmerken weergegeven. Tevens is ieder monument voorzien van een statusaanduiding, namelijk 'RM' voor Rijksmonumenten en 'GM' voor Gemeentelijke monumenten. Het exacte bouwjaar van de monumenten is niet altijd bekend. Om deze reden zult u ook vaak globale aanduidingen tegenkomen.

Fliegerhorst Teuge (deelcomplex B), Ambonstraat

Bouwdatum: 1943
De Fliegerhorst Teuge is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezetters. Vliegveld Teuge werd als basis voor jagers (vliegtuigen) gebruikt en de Duitse soldaten woonden in de Fliegerhorst. Het complex werd zo ontworpen dat het net een klein boerendorp leek. Hierdoor paste het goed in de landelijke omgeving en werden de bunkers gecamoufleerd. Na de oorlog werd het complex voor defensiedoeleinden gebruikt en van 1951 tot 1971 als woonoord voor Molukse KNIL soldaten en hun families. (GM)

Boerderij, Bottenhoekseweg 9

Monument Bottenhoekseweg 9

Bouwdatum: tussen 1850 en 1872
Hallehuisboerderij met een rietgedekt wolfsdak. Aan de rechterzijde is een schuur tegen de boerderij gebouwd, gedekt met pannen. Bij de boerderij staat één zeer oude leilinde voor het huis, in 1990 zijn twee nieuwe leilindes erbij gepoot. (GM)

Bijbehorende monumenten: 2 leilinden (GM)

Het Kleine Zand, De Zanden

Monument De Zanden

Bouwdatum: 1630, gerestaureerd in 1993
Gepotdekselde houten schuur onder rieten wolfsdak, karakteristiek door zijn volledig houten constructie, unieke houtverbindingen en het hoge dak. Het behoorde bij de in 1985 gesloopte boerderij het Kleine Zand. Oude dikke beukenbomen markeren het voormalige erf, dat voor het eerst vermeld werd in 1648. De boerderijen het Grote Zand, het Middelste Zand en het Kleine Zand werden vernoemd naar de terreingesteldheid. In 1836 vormden deze drie samen met twee andere boerenerven het 201 ha. grote landgoed Het Grote Zand. (RM)

De Zwaan, Rijksstraatweg 194

Monument Rijksstraatweg 72

Bouwdatum: 1899-1900, mogelijk nog met restanten uit 1705
Voormalig hotel-café-restaurant, bestaande uit een markant rechthoekig gebouw met rechts een serre. Het pand verving zijn afgebrande voorganger, die in 1705 gebouwd was als brouwerij met gelagkamer door Jan Meilink jr., zoon van de eigenaar van de Twellose brouwerij de Klok. Tegenover het pand stond de veel oudere herberg De (Oude) Zwaan. Tussen beide liep de middeleeuwse Hessenweg, waarvan het tracé als ventweg bij De Zwaan nog bestaat. De locatie is daarom lokaal en regionaal van groot historisch belang. (GM) 

De Beukelaar, Rijksstraatweg 168

Monument Rijksstraatweg 168

Bouwjaar: 1869 met veel oudere kern
Krukhuis. De boerenplaats is zeer oud en bijzonder rijk aan historie. De kelder is mogelijk zelfs uit de 12de eeuw. In 1394 stond hier de borchstede (=versterkt gebouw, vermoedelijk hier een spieker) Silvolde. Een tekening uit 1729 van de bekende tekenaar Cornelis Pronk toont de kasteelachtige spieker met een boerderij er tegenaan. Na een brand in 1869 werd de boerderij herbouwd met behoud van restanten van de spieker, zoals de kelder met opkamers daarboven in het voorhuis. Hier bevindt zich ook een haardplaat uit 1681. (GM)

Bijbehorende monumenten: twee landbouwschuren (GM)

Het Slijck, Rijksstraatweg 174

Monument  Rijksstraatweg 174

Bouwdatum: 1823
Hallehuisboerderij waarvan het voorhuis eind 19de eeuw aan de voor- en rechterzijgevel is uitgebouwd tot een L-vorm. Hierin bevinden zich twee woningen. Het nokeinde van het achterhuis wordt afgesloten door een uilenbord met een gevelteken. De muurankers in de achtergevel vormen het jaartal 1823. De naam van de boerenplaats is afkomstig van het drassige terrein het Slijk, evenals de naam van de nabijgelegen boerderij het Slijkhuis, dat in 1448 geregistreerd werd. De boerenplaats het Slijk werd vanaf de 17de eeuw vermeld. (GM)

Rehoboth, Rijksstraatweg 219

Monument Rijksstraatweg 219

Bouwdatum: 1907
Kleine zaalkerk, gebouwd door F.G. Haverkamp in de overgangsarchitectuur. Het gebouw had aanvankelijk de functie van verenigings- en zondagsschoolgebouw van de Nederlands hervormde kerk, later werd het gebruik voor kerkdiensten. In 1936 werd aan de achterkant een aanbouw met plat dak gerealiseerd. Rechts van de ingang bevindt zich een steen die vermeldt dat de eerste steen gelegd is door barones A. Bentinck op 22 juli 1907. Boven de ingangspartij staat de naam 'Rehoboth'. Het pand is verfraaid met siermetselwerk. (RM)

´t Middenzand, Zandenallee 2

Monument Zandenallee 2

Bouwdatum: vóór 1827
Hallehuisboerderij met een rietgedekt wolfsdak. De voorgevel bevat twee deuren met bovenlicht. Aan de linkerzijkant is het dak bij het woonhuis wat opgetild. De boerenplaats bestaat al tenminste sinds 1640. De naam van de boerderij is afkomstig van de gebiedsnaam het Zand. Naar dit gebied werden drie boerderijen vernoemd: het Grote Zand, het Midden Zand en het Kleine Zand. Het Grote Zand is afgebrand kort na de Tweede Wereldoorlog, 't Kleine Zand is afgebroken. Zie voor meer informatie bij Het Kleine Zand. (GM)


Stuur door

Stuur dit artikel door

stuurartikeldoor

Data