Afrit 22-Twello wordt getransformeerd tot de groen/blauwe poort van de regio. Met de herontwikkeling van het gebied rond de afrit wordt de verbinding met de recreatieplas Bussloo, de IJsseluiterwaarden en het overige groene middengebied van de regio vorm gegeven.
De afrit wordt een uitnodiging om de regio binnen te gaan. In de huidige situatie ligt een brede onbenutte, deels verharde strook grond onder het viaduct en langs de weg. Dit geeft niet alleen een rommelig beeld, maar lijkt ook te wachten op verdere ontwikkeling.
De waterloop en de ecologische verbindingszone De Fliert loopt naast het viaduct, onzichtbaar via een duiker onder de A1 door.
 

Samenwerkingsovereenkomst (SOK) realisatie Poort van Twello

De verbreding van de A1 is het uitgelezen moment om het gebied rond de afrit te herontwikkelen. Om het project te realiseren is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, waarmee gemeente Voorst in samenwerking met het waterschap Vallei en Veluwe, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat uitvoering geven aan de nieuwe invulling van de Poort van Twello, de Fliert (A1). Met deze overeenkomst wordt de uitvoering en in de toekomst het beheer en onderhoud geregeld. 

Het plan

De Fliert wordt zichtbaar gemaakt en landschappelijk en ecologisch verbeterd door de aanleg van natte en droge verbindingen die gekoppeld zijn aan bosjes en graslanden. Daarnaast krijgt het huidige recreatieve fietspad een mooie ligging in het groen. De Poort van Twello wordt hierdoor het visitekaartje van de gemeente in plaats van een rommelig opslagterrein.
Er wordt met name ingezet op het verbeteren van de beleving van water, onder andere door de aanleg van een fietsroute langs de Fliert. Hoewel er momenteel al wel een fietsroute is wordt deze aanzienlijk geoptimaliseerd. Ook aan de doelstelling voor het behoud en de versterking van het landschap door optimalisatie van het landschapsbepalend waterelement de Fliert.
Daarnaast wordt een mooie zichtbare regenwaterberging gerealiseerd waar het regenwater van de rijksweg opgevangen en geïnfiltreerd kan worden. Er wprdt ruimte gegeven aan landschap en biodiversiteit door het vergroenen van de huidige versteende zone. Het gebruik van beplanting en grasmengsels dragen bij aan een rijk insectenleven. Voor kleine dieren, worden er ecopassages aangelegd. Hiermee wordt de verbinding tussen de natuurgebieden ten noorden en ten zuiden van de A1 tot stand gebracht, waardoor diersoorten heen en weer kunnen tussen beide gebieden. 
 

Uitvoering

Rijkswaterstaat heeft de uitvoering van de werkzaamheden voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello (tweede fase) versneld. In 2025 moeten de werkzaamheden zijn afgerond en zal ook de Poort van Twello, de Fliert (A1) gerealiseerd. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de aanbesteding. De realisatie van het project vindt gelijktijdig en door dezelfde aannemer plaats met de uitvoeringswerkzaamheden voor de verbreding van de A1 tweede fase.

Vragen of tips?

Heeft u vragen over de landschappelijke inpassing of de ecologische verbeteringen binnen dit project, of wilt u gewoon meer informatie over de Poort van Twello? Neem dan contact op met Ben Roeterd via 0571-279378 of b.roeterd@voorst.nl  of met Marjolijn Bijsterveld via 0571-279215 of m.bijsterveld@voorst.nl.