Een mantelzorgwoning bouwen
Op deze pagina vindt u informatie over de mantelzorgwoning en het krijgen van een mantelzorgverklaring. Mantelzorg is onbetaalde, langdurige en intensieve zorg voor familieleden of naasten. Het is meer dan de gewone hulp van huisgenoten. Mantelzorg kan verzorging zijn of hulp bij de dagelijkse activiteiten.
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op uw eigen terrein die bedoeld is voor de persoon die u verzorgt. Voor een mantelzorgwoning gelden enkele regels. Eén daarvan is dat u een mantelzorgverklaring nodig heeft.
Proces
Om te bekijken of u in aanmerking komt voor een mantelzorgverklaring hebben wij eerst enkele vragen voor u.
- Is de mantelzorg die u nu geeft onbetaald, langdurig en intensief?
- Is de mantelzorg die u nu geeft meer dan acht uur per week?
Heeft u de vragen met 'ja' beantwoord, dan kunt u een verzoek indienen bij de medewerkers van Team Vergunningen om te onderzoeken of een mantelzorgverklaring afgegeven kan worden. U kunt deze verklaring aanvragen door een e-mail te sturen naar omgevingsvergunning@voorst.nl met uw verzoek en de contactgegevens van de persoon die de mantelzorg gaat ontvangen en van de persoon die de mantelzorg gaat geven.
Na ontvangst van uw verzoek maakt de wijkverpleegkundige een afspraak voor een huisbezoek met de persoon die de mantelzorg gaat geven en die de mantelzorg gaat ontvangen. Tijdens dit bezoek stelt de wijkverpleegkundige vragen over de zorg die nodig is. Met deze gegevens nemen wij namens het college een besluit over het afgeven van een mantelzorgverklaring.
Als het college niet instemt, dan is een mantelzorgwoning helaas niet mogelijk. Stemt het college wel in, dan beoordelen de medewerkers van Team Vergunningen of en waar een mantelzorgwoning is toegestaan volgens de geldende bouwregels.
Mogelijkheden mantelzorgwoning
Met de afgegeven mantelzorgverklaring kunt u bekijken of een mantelzorgwoning mogelijk is. Voor een nieuwe mantelzorgwoning zijn er twee opties: een bestaand bijgebouw verbouwen tot mantelzorgwoning of nieuwbouw. Hier zitten verschillende voorwaarden aan. Onze medewerkers van Team Vergunningen staan elke werkdag klaar om vragen te beantwoorden.
1. Een mantelzorgwoning in een bestaand bijgebouw
Een mantelzorgwoning in een bestaand gebouw kan binnen en buiten de bebouwde kom. Soms is geen omgevingsvergunning nodig. Als het zonder vergunning mag, dan betekent dit niet dat er geen regels gelden.
- De regels hiervoor staan in het omgevingsplan gemeente Voorst. Dit plan kunt u inzien op het Omgevingsloket onder Regels op de Kaart.
- Bij vergunningvrij bouwen gelden nog steeds de regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
2. Een nieuwbouw mantelzorgwoning
De regels voor de bouw van een nieuwe mantelzorgwoning of zorgunit zijn anders. Onder voorwaarden is het mogelijk om zonder vergunning een zorgunit te plaatsen op eigen terrein. Dit kan alleen buiten de bebouwde kom. Bespreek hiervoor eerst de plannen met één van onze medewerkers van Team Vergunningen.
Wat als mantelzorg vervalt?
Wanneer de mantelzorg vervalt, bijvoorbeeld na een verhuizing of overlijden, dan mag u het gebouw niet meer als woning gebruiken. U moet de functie van het gebouw herstellen en de verbouwing ongedaan maken. Mantelzorgunits (nieuwbouw) moet u helemaal verwijderen.
Begrippen
Onbetaalde langdurige en intensieve mantelzorg
U bent mantelzorger als u meer dan acht uur per week en langer dan drie maanden voor een naaste zorgt; langdurig en onbetaald. U zorgt bijvoorbeeld voor iemand met een handicap, iemand die chronisch ziek is of een hulpbehoevende partner. Dat kan ook een kind, een ouder of een ander familielid zijn.
Bebouwde kom
Bij het bepalen of een perceel binnen of buiten de bebouwde kom ligt, kijken wij naar de feitelijke situatie. Daarbij is het ook van belang of er sprake is van een concentratie van bebouwing en of het gebied door die bebouwing vooral een woon- of verblijffunctie heeft. De plaats van de komborden is daarbij niet van belang.