Een mantelzorgwoning bouwen

Mantelzorg is onbetaalde, intensieve ondersteuning aan of van uw familieleden/directe naasten. Het is dus meer dan de gebruikelijke hulp en zorg van huisgenoten onder elkaar. Op deze pagina vindt u meer informatie over het realiseren van een mantelzorgwoning.

Voor het nieuwbouwen of verbouwen van een bestaand bijgebouw tot mantelzorgwoning heeft u in elk geval een mantelzorgverklaring nodig. Deze vraagt u aan bij het MNVoorst. Maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur heeft het MNVoorst een inloopspreekuur in het gemeentehuis in Twello, H.W. Iordenweg 17. Of u kunt telefonisch contact opnemen via (0571) 74 51 11.

Mogelijkheden mantelzorgwoning

Voor een nieuwe mantelzorgwoning zijn er twee opties: een bestaand bijgebouw verbouwen tot mantelzorgwoning of nieuwbouw. Hier zitten verschillende voorwaarden aan. Onze medewerkers staan elke werkdag klaar om vragen te beantwoorden in het gemeentehuis.

1. Een mantelzorgwoning in een bestaand bijgebouw

Om een mantelzorgwoning te maken in een bestaand bijgebouw is soms geen omgevingsvergunning nodig. Als het zonder vergunning mag, dan betekent dit niet dat er geen regels gelden.

2. Een nieuwbouw mantelzorgwoning

De regels voor de bouw van een nieuwe mantelzorgwoning of zorgunit zijn anders. Onder voorwaarden is het mogelijk om zonder vergunning een zorgunit te plaatsen op eigen terrein. Bespreek hiervoor eerst de plannen met een van onze medewerkers in het gemeentehuis.

Wat als mantelzorg vervalt?

Wanneer de mantelzorg vervalt, bijvoorbeeld na een verhuizing, dan mag u het gebouw niet meer gebruiken als woning. U moet de functie van het gebouw herstellen en de verbouwing ongedaan maken. Mantelzorgunits (nieuwbouw) moeten helemaal verwijderd worden.

Heeft u vragen?

Er is veel mogelijk op het gebied van mantelzorgwoningen, en de regels kunnen ingewikkeld zijn. Daarom staan onze medewerkers van de vakgroep Ruimte klaar. Elke werkdag tussen 8.30 en 12.15 uur zijn zij beschikbaar om vragen te beantwoorden in het gemeentehuis (zonder afspraak).