De gemeente Voorst is gestart met de ontwikkeling van de kerkenvisie. Een kerkenvisie is een visie op de toekomst van kerkgebouwen in een gemeente of regio. Nederland telt meer dan 7.000 kerkgebouwen, verspreid door het hele land. Deze kerkgebouwen zijn de afgelopen decennia steeds meer onder druk komen te staan, door afnemende ledenaantallen, hoge energiekosten of andere knelpunten. Tegelijkertijd blijven kerkgebouwen gewaardeerd door de samenleving, als mooie of betekenisvolle gebouwen en bakens in een stad, dorp of landschap. Daarom heeft het ministerie van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geld beschikbaar gesteld aan alle gemeenten in Nederland om een kerkenvisie op te stellen.

Kerken in de gemeente Voorst

De gemeente Voorst telt 19 kerken die ook als zodanig gebouwd zijn. Dit betreft een breed scala aan kerkgebouwen, van middeleeuwse rijksmonumentale dorpskerken tot modernere kerkgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Sommige zijn nog in gebruik door verschillende geloofsgemeenschappen, andere hebben een nieuwe bestemming gekregen.

Wat houdt de kerkenvisie in?

Met de kerkenvisie denken we na over de toekomst van de kerkgebouwen binnen onze gemeente. Dit doen we nadrukkelijk samen met alle kerkeigenaren, huurders en andere belanghebbenden. De kerkenvisie is een gezamenlijk proces. We bepalen ook samen wat in de kerkenvisie komt en hoe we deze vormgeven. We brengen de verschillende belangen van alle betrokken partijen in kaart en we verkennen de toekomstplannen en mogelijkheden van de gebouwen. Er wordt zowel naar de maatschappelijke en de religieuze functie gekeken als naar de gebouwen zelf.

Met de start van de kerkenvisie zet de gemeente Voorst een belangrijke stap richting een duurzame toekomst voor de kerkgebouwen op haar grondgebied. De planning is om de kerkenvisie eind 2025 gereed te hebben. De eerste startbijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.

Samen werken we aan het behoud van deze waardevolle gebouwen, zodat ze ook voor toekomstige generaties een bron van betekenis blijven.