Heeft u een Brits paspoort en woont u in Nederland? Houdt u rekening met de Brexit. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.
Onderstaande regels gelden vanaf 1 januari 2022. Begint u met inburgeren voor 1 januari 2022? Dan gelden voor u andere regels.
Tijdens het inburgeren leert u Nederlands. En u leert meer over het leven in Nederland.
Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een afspraak, een brede intake. Tijdens die afspraak onderzoekt de gemeente samen met u uw situatie en uw mogelijkheden. De gemeente maakt vervolgens een plan hoe u moet inburgeren. Dit heet het Plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat onder andere:
- welke lessen u gaat volgen
- welke hulp u kunt krijgen
- hoe u de inburgering afsluit. Dit is een examen of een afsluitend gesprek.
U moet binnen 3 jaar inburgeren. Deze termijn gaat in op het moment dat u bericht krijgt dat u moet inburgeren.
Verder moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Dit is een onderdeel van het inburgeren. U krijgt hierover bericht van de gemeente.
U kunt ook vrijwillig inburgeren. Bijvoorbeeld voor naturalisatie of voor een sterkere verblijfsvergunning. Lees meer over vrijwillig inburgeren op IND.nl.
Bent u begonnen met inburgeren voor 1 januari 2022, dan geldt het volgende:
Bent u tussen 1 januari 2012 en 31 december 2021 inburgeringsplichtig geworden dan valt u onder de oude wet inburgering. U heeft een brief gekregen van DUO. In de brief staat vanaf welke datum u moet inburgeren. Uw maatschappelijk begeleider van VluchtelingenWerk helpt u met het kiezen van een school en het aanvragen van de lening. Meer informatie kunt u vinden via www.inburgeren.nl. Via www.inburgeren.nl kunt u ook een lening aanvragen om uw inburgeringscursus en de examens te betalen. Op www.ikwilinburgeren.nl vindt u een lijst met scholen waar u de inburgeringscursus kunt volgen.