‘AAN in het donker!’


Het campagneteam van ‘AAN in het donker’ bezoekt de gemeente Voorst op donderdag 3 december van 13.30 uur tot 16.30 uur bij het Veluws College in Twello.

AAN

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers én andere weggebruikers. Gemeente Voorst levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘AAN in het donker’ de gemeente Voorst op donderdag 3 december van 13.30 uur tot 16.30 uur bij het Veluws College in Twello. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers. Jongeren die wel met verlichting fietsen, maken kans op één van de bioscoopbonnen.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Gelukkig fietsen er steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Verlichting aan, juist nu

Nu het weer vroeger en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan het belang van goede fietsverlichting te schenken. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook die van een ander.

Coronaproof

Deze actie wordt volgens de RIVM-richtlijnen en kabinetsmaatregelen georganiseerd. De 1,5 meter regel wordt gewaarborgd en de campagneleden dragen mondkapjes. Deelnemers worden erop gewezen de regels in acht te nemen. Alle middelen zijn coronaproof gemaakt om het hygiënische gebruik ervan te kunnen garanderen.

AAN in het donker

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten, SMILE Promotions en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. Na de actie worden de (tijdelijke) tags van de ANWB op de grond gespoten met de boodschap ‘Zet je licht aan!’. Zo herinneren we fietsers ook na de actie aan het voeren van goede fietsverlichting.