Aanpak ondermijning: controle opslaggebouwen Voorst


Op dinsdag 17 november 2020 hield de gemeente Voorst, samen met de politie en brandweer, een controle op een terrein met opslaggebouwen in Voorst.

Politie

Door dit soort controles willen zij laten zien dat locaties, die op het eerste oog uit het zicht liggen, toch in beeld zijn bij genoemde autoriteiten. Mensen met verkeerde bedoelingen wanen zich vaak veilig en ongezien op dit soort locaties. Niets is minder waar. De gemeente, politie en brandweer houden regelmatig controles vanuit hun gezamenlijke ondermijningsaanpak.

Ondermijning aanpakken vanuit de ‘bovenwereld’

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld gemeenten, verhuurders, makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt. Om dit tegen te gaan houden de gemeente en de politie regelmatig integrale controles.

Beeld terrein goed maar ook drugs gevonden

Er zijn jl. dinsdag 23 personen en 22 panden gecontroleerd. Op de locatie bleken er gelukkig vooral normale en legale activiteiten plaats te vinden. De beheerder van het terrein heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om het terrein veilig te kunnen gebruiken. Er werd echter ook een aantal afwijkende situaties aangetroffen die niet zijn toegestaan. Zo troffen de gemeente en politie bijvoorbeeld een dierenfokkerij aan die daar niet thuishoorde. Ook troffen zij een opslag van drugs aan, waaronder zo’n 10 kilo aan hennep (straatwaarde circa 30.000 euro). De goederen zijn in beslag genomen door de politie en burgemeester Jos Penninx heeft het pand laten sluiten.

Nader onderzoek mogelijke drugsvondst

Daarnaast troffen de gemeente, politie en brandweer (gevaarlijke) chemicaliën en materialen aan die mogelijk (kunnen) worden gebruikt voor de productie van drugs. Ook dit pand is afgesloten. De politie stelt nader onderzoek in. Door de controle zijn de ongewenste activiteiten beëindigd, wat bijdraagt aan de veiligheid binnen de gemeente Voorst en de veiligheid voor de omliggende gebruikers van panden op het complex.

Alertheid blijft noodzakelijk

Ook draagt de controle bij aan de alertheid van de gebruikers, zodat zij voor hun eigen veiligheid scherp kunnen zijn op afwijkende activiteiten op het complex. De komende periode zal de gemeente Voorst, samen met alle betrokken partijen, de resultaten van de controle evalueren en, in overleg met de beheerder, kijken wat verder nodig is. De beheerder van het terrein werkt daarin overigens al sinds meerdere jaren nauw samen met de gemeente en de politie.