Bladafval, wat doet u ermee?


Het is alweer herfst, de bladeren vallen van de bomen. Wat doet u met het bladafval in uw tuin? U kunt al het bladafval naar de verschillende bladverzamelplaatsen in de gemeente brengen. Maar bladafval in de borders heeft ook voordelen voor verschillende dieren en voor de planten in uw tuin.

bladverzamelplekken

Voordelen van bladafval in de tuin

Bladeren in de borders van uw tuin zijn goed voor uw tuin en voor verschillende dieren. Een laag van 10 centimeter met bladafval is ruim voldoende, hiermee kan de grond ook nog voldoende zuurstof opnemen. De positieve effecten van bladeren in de borders zijn;

  • De bladeren vormen een natuurlijke isolatie voor de planten. De planten worden door de bladeren beter beschermd tegen de vorst.
  • Verschillende dieren maken dankbaar gebruik van het blad om in te overwinteren, denk bijvoorbeeld aan egels.
  • Het bodemleven neemt het blad op en zet deze om tot natuurlijke voeding voor uw tuin.

Bladverzamelplaatsen

Heeft u nog bladafval over? Op verschillende plaatsen heeft de gemeente bladverzamelplaatsen ingericht waar u het overtollige bladafval naar toe kunt brengen. De bladverzamelplaatsen staan met bordjes met daarop de tekst ‘bladverzamelplaats’ aangegeven. Klik deze link (pdf - 0,1 MB)  voor een lijst met bladverzamelplaatsen in de gemeente Voorst.  

Alleen voor bladafval

De bladverzamelplaatsen zijn uitsluitend bedoeld voor bladafval, dus niet voor ander (tuin)afval zoals gras, coniferen en dennennaalden. De gemeente haalt regelmatig het bladafval op bij de verzamelplaatsen. Dit gebeurt met een vrachtauto of laadkraan, hiervoor is een goede bereikbaarheid nodig. Daarom vragen we u rekening te houden met de volgende punten:

  • Leg het bladafval maximaal vijf meter uit de kant van de openbare weg.
  • Leg het bladafval niet onder de kruinen of tegen de boomstammen van bomen aan (ter voorkoming van beschadiging aan de bomen)

Meer informatie

Klik op deze link (pdf - 0,1 MB)  voor een overzicht van de bladverzamelplaatsen in de gemeente Voorst. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met de inspecteur grondgebied van de gemeente Voorst, Hennie Dijkhof: 0571-27 98 12.