Blijf thuis bij gezondheidsklachten


Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het nodig dat u thuis blijft.

Thuisquarantaine

Heeft u gezondheidsklachten? Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is het nodig dat u thuis blijft. En dat u geen bezoek ontvangt. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij het coronavirus, zoals een loopneus of koorts.

(Thuis)quarantaine

U gaat in quarantaine omdat u in nauw contact bent geweest met een positief getest persoon, uw huisgenoot besmet blijkt met COVID-19 of omdat uw huisgenoot naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus stopt u na 10 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19 met de quarantaine. Het is belangrijk om thuis te blijven zodat u geen andere mensen kunt besmetten met dit virus. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u op de website van de Rijksoverheid
U kunt ook de speciale folder hulp bij thuisquarantaine raadplegen (pdf - 0,3 MB) .

Bron- en contactonderzoek

GGD Noord- en Oost Gelderland belt iedere inwoner die positief is getest op COVID-19. In het gesprek, het contactonderzoek, worden de contacten van de besmette persoon in kaart gebracht. Hierbij gaat het om alle contacten vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot het moment van het gesprek. Daarnaast wordt geprobeerd met de besmette persoon te achterhalen waar de mogelijke bron voor de infectie ligt. Zo worden clusters in kaart gebracht om daarna passende maatregelen te treffen.