Blog burgemeester


Burgemeester Paula Jorritsma-Verkade schrijft in haar blog 'Mijn aandacht voor' over haar werk als burgemeester van Voorst en over de dingen die haar opvallen en bezighouden.

 

Mijn aandacht voor …

De opvang van Oekraïense vluchtelingen. En hoe intens het is als je onverwacht ‘huis en haard’ moet achterlaten. Wat moet je doen? Wat neem je mee? Er is paniek en er is gevaar. Je weet niet wat de toekomst je zal brengen of waar je terecht zult komen. Je moet geliefden achterlaten of familieleden zijn zelfs al slachtoffer geworden van de verwoestende oorlog die nu gaande is tussen Rusland en Oekraïne. Deze oorlog beheerst sinds 24 februari alle inwoners van Oekraïne. Maar ook vele (vaak onwetende) inwoners van Rusland. Het is wereldnieuws en veel meer dan dat: deze oorlog bedreigt op meerdere manieren onze vrije Westerse samenleving. Het bedreigt de waarden en normen die inwoners van enorm veel landen over de hele wereld met elkaar delen. Heel veel inwoners van Nederland bieden daarom hulp. Op vele manieren. De behoefte om iets te doen is enorm groot. Ook veel inwoners uit de gemeente Voorst bieden hulp aan. Zij organiseren zelf hulpacties of sluiten zich aan bij landelijke of regionale hulpacties. Inwoners mailen of bellen naar het gemeentehuis. Sommige inwoners bieden zichzelf aan als vrijwilliger voor de twee korte-termijnopvanglocaties in onze gemeente. Anderen bieden logeerplekken of zelfs beschikbare zelfstandige woonruimtes aan. Ik vind dit, als uw burgemeester, echt hartverwarmend! En bewonderingswaardig! Het blijkt maar weer dat de meeste mensen deugen en dat de mens niet tegen onrecht kan. En dan in actie komt. De mensheid heeft elkaar nodig. En perspectief nodig. Door hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen, bieden inwoners van de gemeente Voorst perspectief aan. En laten deze vluchtelingen daarmee weten dat zij er niet alleen voor staan. Ik ben nog maar kort uw burgemeester, maar hoorde al voor mijn aantreden dat ‘noaberschap’ daadwerkelijk geleefd wordt in de gemeente Voorst. Niet alleen voor bestaande buren blijkt nu; óók voor de Oekraïense vluchtelingen die op korte termijn, wellicht voor langere tijd, uw niéuwe buren gaan worden. Ik heb daarvoor veel respect en ben u dankbaar daarvoor. Samen staan we immers sterk. Dat kán klinken als een loze term, maar u geeft daar in grote getale invulling aan.

Op dit moment wordt door medewerkers van de gemeente de laatste hand gelegd aan het gereedmaken van de twee korte-termijnopvanglocaties: het gebouw van de gemeentewerf aan de Jupiter 2 in Twello en het pand wat bouwbedrijf Nikkels beschikbaar heeft gesteld (Rijksstraatweg 145 in Twello). Een zogeheten ‘schouwteam’ vanuit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland beoordeelt op korte termijn beide locaties (o.a. brandveiligheid) zodat de locaties ook daadwerkelijk mogen worden gebruikt om vluchtelingen te ontvangen. We werken voor de opvang van deze vluchtelingen onder meer nauw samen met Vluchtelingenwerk Voorst. Ik houd u de komende tijd op de hoogte van de vorderingen en attendeer u hierbij graag op het mailadres oekraine@voorst.nl waar u met al uw vragen en aanbod over dit onderwerp terecht kunt. Op onze site www.voorst.nl houden wij ook een speciale pagina bij met praktische informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bellen mag uiteraard ook naar (0571) 279911.

Paula Jorritsma-Verkade

Burgemeester gemeente Voorst