Carbidschieten als een BOCK


veilig carbidschieten en alleen na aanmelding uiterlijk 29-12-2021 13.00 uur

carbidschieten

Op dit moment worden reguliere behandelingen en operaties in de ziekenhuizen uitgesteld. De druk op de ziekenhuizen door corona is groot. Ook zijn er zorgen om de nieuwe omikronvariant. Om onnodige extra druk op de zorg te voorkomen geldt er landelijk een vuurwerkverbod. Carbidschieten is onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan op oudjaarsdag 31 december 2021 tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Het carbidschieten moet uiterlijk woensdag 29 december 2021 om 13.00 uur via carbid@voorst.nl gemeld worden bij de gemeente Voorst. Gebruik hiervoor dit meldingsformulier (pdf - 0,1 MB) . Als u carbid gaat schieten, doe dit dan met een ervaren BOCK erbij. Een BOCK is een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Het is belangrijk goed te weten wat u doet als u met gas en vuur aan de slag gaat om ongelukken te voorkomen.  

Alleen op oudejaarsdag

Het carbidschieten mag alleen plaatsvinden op oudejaarsdag 31 december 2021 tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Vanzelfsprekend gelden de algemene coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter afstand van elkaar, ook tijdens het carbidschieten. Kijk op rijksoverheid.nl voor de meest actuele maatregelen. In de openbare ruimte geldt een maximale groepsgrootte van 4 personen tijdens de jaarwisseling, tenzij je uit één huishouden komt.  Thuis (en dus ook in de tuin / op je eigen erf) is het advies per dag maximaal 4 gasten thuis te ontvangen. En om eerst een zelftest te doen voordat u op bezoek gaat, of thuis bezoek ontvangt.

Om het carbidschieten zo veilig mogelijk te houden heeft de gemeente Voorst, naast de meldplicht, een aantal aanvullende voorwaarden:

  • U mag alleen in de aanwezigheid van inwoners van de gemeente Voorst van 18 jaar of ouder carbidschieten.
  • Sluit de melkbus waarmee u carbid schiet niet af door middel van een deksel of een ander hard voorwerp. Een optie is om hiervoor een voetbal te gebruiken.
  • Het carbidschieten mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid van mens en dier. Veilig carbidschieten als een BOCK

Veel ongelukken tijdens het carbidschieten ontstaan vaak door onwetendheid en het nemen van onnodige risico’s. Begin er niet aan als u het nog nooit gedaan heeft, en schiet alleen met een ervaren BOCK. Laat de ervaren carbidschieter toekijken op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van de volgende veiligheidstips.

  • Bescherm uzelf en anderen. Draag een veiligheidsbril en gebruik gehoorbescherming. Een knal van 80dB kan al tot gehoorschade leiden, de harde knallen bij carbidschieten zijn al gauw 100dB.
  • Zorg voor EHBO-middelen en voldoende blusmiddelen (water om brandwonden te koelen, een blusdeken) zodat u direct kunt handelen als er toch iets misgaat.
  • Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
  • Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat omstanders op een veilige afstand zijn.

Wie is de BOCK?

Wie is de BOCK is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis -het brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland-, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland. Kijk voor meer informatie op wieisdebock.nl

#WieisdeBock #alleensamenmeteenBOCKdieschietenkan #eenechtebockheeftdoppenop

 

Klik hier  (pdf - 0,1 MB) voor het meldingsformulier