De week van de circulaire economie


Van 11 tot 16 maart 2024 is het de week van de circulaire economie. In een circulaire economie draait alles om het hergebruiken van materialen en is er geen afval. Een plastic tas kunt u opnieuw gebruiken als u een volgende keer boodschappen gaat doen. En als de tas kapot is, gooit u deze bij het afval om te recyclen. Materialen worden dus steeds opnieuw gebruikt.

Mensen in kringloopwinkel

Zelf bijdragen aan een circulaire economie

Veel materialen worden nog niet hergebruikt of gerecycled. Met deze eenvoudige stappen draag u bij aan een circulaire economie:

  • Repareren: laat een kapotte waterkoker, föhn of telefoon repareren bij een repair café.
  • Deel of huur: een heggenschaar of een auto voor een korte tijd nodig? Leen het bij buren of familieleden of huur het voor een bepaalde tijd.
  • Voorkom afval, dat is nog beter dan recyclen: verminder afval door bijvoorbeeld herbruikbare groentezakjes in de supermarkt te gebruiken in plaats van plastic of papier. Koop producten in de winkel in plaats van online.
  • Tweedehands kopen: bij de kringloop zijn allerlei producten te koop.  
  • Koop lokaal: verminder verpakkingsmateriaal en transport door producten te kopen die dichtbij huis geproduceerd zijn. Koop lokaal voedsel bij de boer.  

Circulaire economie in de gemeente Voorst

In de gemeente Voorst zijn meerdere kringloopwinkels en boerderijwinkels. Op zaterdag 16 maart 2024 is er een open dag bij de circulair gebouwde rioolwaterzuivering in Terwolde. Hier ziet u de circulaire mogelijkheden van afvalwater.