Jan Terlouw ontvangt de Erepenning, de hoogste gemeentelijke onderscheiding.


Hiermee is hij Ereburger van de gemeente Voorst.

Op zondag 13 november 2022 ontving de bijna 91 jarige Jan Terlouw uit handen van burgemeester Paula Jorritsma-Verkade de Erepenning als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor zijn zeer langdurige en uitzonderlijke verdienstelijkheid voor de samenleving in het algemeen, maar zeker ook voor de gemeente Voorst. 

De Erepenning is de hoogste gemeentelijke onderscheiding met daaraan verbonden het Ereburgerschap van de gemeente Voorst.

De Erepenning wordt in uitzonderlijke situaties uitgereikt aan personen die zich bijzonder uitzonderlijk verdienstelijk hebben gemaakt. De heer Terlouw is een bijzonder fascinerende inwoner van de gemeente Voorst die zich nog altijd iedere dag inzet voor een betere samenleving en wereld. Naast diverse lezingen in Nederland heeft hij ook in de gemeente Voorst diverse lezingen op diverse maatschappelijke terreinen en duurzame energie gegeven. Hij is natuurkundige, (kinder)boekenschrijver en voormalig politicus. Inmiddels woont hij al 30 jaar in Twello.

Jan Terlouw heeft regelmatig scholen bezocht, waaronder ook basisscholen in onze gemeente om voor te lezen of lezingen te geven over het belang van voorlezen. Hij is een groot voorstander van voorlezen en heeft dit dan ook zelf veel voor zijn eigen kinderen gedaan.

Als schrijver heeft Jan Terlouw veel erkenning gekregen. Hij heeft diverse kinderboeken geschreven. Zijn bekendste boeken zijn Briefgeheim, Oorlogswinter en Koning van Katoren die ook verfilmd zijn. De boeken Oorlogswinter en Koning van Katoren zijn zelfs bekroond met een Gouden Griffel.

De toekomststoel is een idee van Jan Terlouw. De toekomststoel is een lege stoel, bestemd voor de toekomst en helpt ons eraan herinneren om duurzaamheid mee te wegen in de beslissingen van vandaag. De toekomststoel staat in het gemeentehuis in Twello en inmiddels op duizenden plekken door Nederland: bijvoorbeeld bij bedrijven aan de vergadertafel, op basisscholen waar kinderen de stoel 'pimpen', en in de gebouwen van de Rijksoverheid.

Jan Terlouw komt op voor de belangen van de jonge generaties. Als multi-talent – wetenschapper– straalt hij wijsheid uit, en heeft hij het vermogen om mensen te binden met een weidse visie over de toekomst van duurzame energie en de kracht van de wetenschap. Hij is een voorvechter voor duurzaamheid, die door het leven wijs geworden is en deze wijsheid graag doorgeeft.

In 1982 werd hij koninklijk onderscheiden en benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

Vanaf 13 november 2022 is Jan Terlouw ereburger van de gemeente Voorst.

De Erepenning werd bij Jan Terlouw thuis in het bijzijn van zijn partner, Annette Mul, de kinderen en familieleden uitgereikt. Een felicitatiemoment door de raad en overige collegeleden van Voorst vindt plaats op maandagavond 14 november.