Digitaal in contact dankzij de Compaan


De behoefte aan gebruiksvriendelijke tablets voor ouderen blijkt groot. Binnen een mum van tijd zijn alle zogeheten Companen vergeven. En dat stemt hoopvol, want deze tablets kunnen gevoelens van eenzaamheid verminderen.

De Compaan, ter beschikking gesteld door Stichting Mens en Welzijn Voorst, is een gebruiksvriendelijke tablet voor senioren. De inrichting van de tablet is heel eenvoudig, de knoppen extra groot. Tegelijkertijd biedt de tablet allerlei mogelijkheden. “Ouderen kunnen beeldbellen en foto’s en filmpjes ontvangen Maar ook meedoen aan een vrijdagmiddagbingo. En mantelzorgers hebben ook toegang tot de tablet en kunnen bijvoorbeeld een medicatieherinnering instellen,” zo vertelt Sandra Nieuwenhuis van Mens en Welzijn. “’En op termijn kunnen we educatieve filmpjes delen met alle gebruikers van een Compaan van Mens en Welzijn Voorst, bijvoorbeeld op het gebied van bewegen. Daarnaast kunnen we gebruikers van de Compaan in contact brengen met elkaar.

In de aankomende periode ligt er voor ons een mooie opdracht om de mogelijkheden van de Compaan te integreren in onze dienstverlening.”

Dankzij diverse subsidies heeft Mens en Welzijn Voorst 100 tablets kunnen aanschaffen. Via haar netwerk, huisartsen en door oproepen in onder meer deze krant, zijn de Companen vergeven aan senioren die eenzaamheid ervaren en tot nu toe nauwelijks gebruik maakten van een smartphone of laptop.n.

De tablet kan helpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Tineke Fokkema is hoogleraar aan het NIDI en gespecialiseerd in het thema eenzaamheid: “We weten uit onderzoek dat projecten die ouderen helpen bij het gebruik van digitale communicatiemiddelen zinvol zijn. Mits het gebruik eenvoudig is en mensen geholpen worden bij het leren hanteren van het apparaat.” En dat is het geval, hoewel de ondersteuning door de covid 19-maatregelen nu anders verloopt dan gepland. Gebruikers kunnen nu elke dag, ook in het weekend, de helpdesk bellen. Normaal gesproken zouden bijvoorbeeld vrijwilligers van de computerinloop uitleg komen geven.

Om verschillende redenen kan de Compaan effectief zijn, vertelt Tineke. “Mensen versterken hun sociale contacten met de tablet. Daarnaast neemt het zelfvertrouwen toe doordat ouderen op latere leeftijd een nieuwe vaardigheid leren. En het versturen van foto’s en filmpjes en het spelen van spelletjes spelen geeft afleiding.”

Sandra is enthousiast: “We zien dat de tablets relatief veel gebruikt worden. Zo maken de senioren en hun contactpersonen veel gebruik van het beeldbellen . En we krijgen veel positieve reacties. “