Een groot verschil met kleine aanpassingen


Langer wonen in de huidige woning, ook als u wat ouder wordt, is fijn wanneer het comfortabel en veilig is. Verhuizen is lang niet altijd nodig. Kleine aanpassingen maken soms een groot verschil. Denk aan verlichting met sensoren of een deurbel waarmee je op afstand ziet wie er aan de deur staat.

Valincidenten bij 65+

Het is belangrijk om zelf of met hulp uit te zoeken hoe een woning veiliger wordt. Jaarlijks zijn er ruim 38.000 ziekenhuisopnames van 65-plussers als gevolg van een valincident in en om huis (bron: EHBO.nl). Veel ongevallen zijn te voorkomen door gevaarlijke situaties in huis weg te nemen.

Mens en Welzijn werkt aan een gratis woningcheck

Welke aanpassingen zijn zinvol in úw huis? Via een woningcheck krijgt u de verbetermogelijkheden in beeld.

Mijn Huis Op Maat

“Wij zijn bezig met de voorbereidingen om met de woningcheck van Mijn Huis Op Maat te gaan werken”, vertelt Judith Zietsma, Ouderenadviseur bij Mens en Welzijn Voorst. “Over een tijdje - mede afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus - kunnen inwoners van de gemeente Voorst de woningcheck gratis aanvragen. Mensen hebben de keuze om zelf de belangrijkste zaken te checken of om een afspraak te maken met een hiervoor geschoolde vrijwillig woonadviseur.”

Huisbezoek en adviesrapport

Wanneer iemand een afspraak met een woonadviseur aanvraagt, loopt één van de woonadviseurs samen met de bewoner(s) aan de hand van een vragenlijst het huis door. “De woningcheck is zowel voor huur- als koopwoningen en duurt ongeveer 1,5 uur. Na het bezoek ontvangt u een adviesrapport op maat over mogelijke aanpassingen en de geschatte kosten hiervan.”

Op tijd

Als u als vijftiger gebruik maakt van de woningcheck dan heeft u de mogelijkheden op tijd in beeld. Nu heeft u misschien al plannen waarin u de adviezen mee kunt nemen en maakt u keuzes in goede gezondheid. Bent u al wat ouder, laat dan zeker een woningcheck uitvoeren. Het veilig en comfortabeler maken van de woning vereist meestal geen zwaar breekwerk, maar het aanpassen van details.

Contact

Via onder andere het Voorster Nieuws wordt u op de hoogte gebracht wanneer u een woningcheck via Mens en Welzijn Voorst kunt (laten) doen. Vragen? Neem gerust contact op met Mens en Welzijn Voorst, Judith Zietsma: j.zietsma@mensenwelzijn.nl , 0571-27 79 43.