Fietstunnel in Twello ondergaat metamorfose


De fietstunnel tussen Deventer en Twello, onderdeel van de snelfietsroute tussen Apeldoorn en Deventer, ondergaat op dit moment een metamorfose.

Beeldend kunstenaar Margot Olde Loohuis beschildert de fietstunnel met haar ontwerp ‘onderwaterwereld’. Een ontwerp dat past bij het landschap waarin de fietstunnel zich bevindt.

Street Art Streets

Om de fietstunnel nog meer in het landschap te laten opgaan is het idee bedacht de fietstunnel permanent te voorzien van een beschildering. De zoektocht naar een muurkunstenaar was nog niet gestart toen ondernemer Egbert Scheffer contact met de gemeente opnam. Egbert is één van de drijvende krachten achter Street Art Streets. Street Art Streets vertelt verhalen door gebruik te maken van verschillende vormen van Street Art. Regionale, nationale en internationale kunstenaars maken de zogeheten ‘murals’ waarvan de verhalen over het verleden, het heden of de toekomst van de plek gaan. In dit geval is gekozen voor het thema ‘Oude IJssel’.

Onderwaterwereld

Het ontwerp van de beschildering van de fietstunnel bij Twello heeft een link met de historie van deze plek. De gemeente Voorst kenmerkt zich als een groene omgeving tussen drie grotere steden. Vlakbij de locatie van de fietstunnel stroomde ooit de IJssel, nu is dat nog een slootje. Het slootje met de mooie naam ‘Oude IJssel’ is nog steeds de officiële grens tussen Gelderland en Overijssel. De fietstunnel ligt ongeveer op de plek waar de middeleeuwse dijk langs de oude IJssel lag. Aan de andere zijde van de spoorlijn ligt nog altijd deze oude dijk. Straks fietst u als het ware onder het oppervlaktewater met lelies door. Het ontwerp ‘onderwaterwereld’ van Margot Olde Loohuis past perfect op deze plek. Het sluit aan bij het groene karakter van onze gemeente en laat zien dat de IJssel hier vroeger stroomde.

Meer weten over Street Art Streets en dit project? Kijk op www.streetartstreets.nl