Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? | Praat samen over alcohol en roken!


De eerste maanden van het nieuwe schooljaar zijn alweer voorbij. Voor veel kinderen (en hun ouders!) is dit een spannende tijd. Een nieuwe school en nieuwe vrienden. Maar ook nieuwe verleidingen. Het is de fase waarin veel kinderen voor het eerst alcohol drinken of beginnen met roken. Kortom: dit is hét moment om samen over deze onderwerpen te praten. Hoe pakt u dat aan? Binnenkort ontvangen alle ouders en verzorgers van 12-jarigen meer informatie en tips om hierover in gesprek te gaan.

Nix 18

NIX 18: ‘Niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’

Uit onderzoek blijkt dat ouders veel invloed hebben op het alcoholgebruik en het rookgedrag van hun kind. Steeds meer ouders maken de afspraak ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. En dat doen zij niet voor niets, want het werkt! Deze kinderen beginnen later met drinken, en als zij gaan drinken dan drinken minder. Ook roken deze kinderen minder vaak.

Praat met uw kind

Met een puber praten over alcohol en roken kan best lastig zijn. Hoe reageert u bijvoorbeeld op vragen van uw kind? Wat zegt u tegen uw kind als u zelf ook wel eens) rookt of drinkt? Maakt u afspraken over alcoholgebruik en roken? En wat doet u als uw kind zich niet aan de afspraken houdt? De preventiemedewerkers van Tactus beantwoorden graag uw vragen: preventiewerkers Evelien Meijer: e.meijer@tactus.nl en Jaimie Grouwe: j.grouwe@tactus.nl Of neem contact op met de jeugdverpleegkundige van de GGD Noord- en Oost-Gelderland: 088- 443 31 01.

Meer informatie

Op helderopvoeden.nl staan tips en voorbeeldgesprekken over alcohol en roken. Betrouwbare informatie hierover staat ook in de Groeigids App (gratis te downloaden via de Appstore) met informatie over alcohol en roken, en informatie over andere thema’s zoals weerbaarheid, pesten, de lichamelijke en seksuele ontwikkeling, slapen en het social mediagebruik.