Gemeente Voorst en Takecarebnb bundelen hun krachten


Zo wordt de inburgering van statushouders verbeterd en versneld. De partijen tekenden op 22 februari 2022 een samenwerkingsovereenkomst.

De ambitie is om statushouders tijdelijk te laten verblijven bij een Voorster gastgezin. De ondertekening van de overeenkomst vindt plaats tegen de achtergrond van een groeiende rol van gemeenten in het Nederlands asielbeleid. Volgens de nieuwe inburgeringswet hebben gemeenten vanaf januari 2022 de regie over de inburgering van statushouders.

Op zoek naar gastgezinnen

Duizenden vluchtelingen met een verblijfsvergunning (status) wachten in het asielzoekerscentrum op een woning. Takecarebnb maakt het mogelijk dat deze vluchtelingen tijdelijk bij een gastgezin logeren. Als gastgezin neemt u een statushouder voor een periode van 3 maanden op in uw gezin. Door statushouders deze tijdelijke logeerplek aan te bieden kunt u nieuwkomers een welkom geven en wegwijs maken in de gemeente Voorst. De statushouder komt op een natuurlijke manier in aanraking met het alledaagse leven. En kan oefenen met de Nederlandse taal. Ook het leren van de ongeschreven regels en gebruiken komt gaandeweg voorbij. Voor het gastgezin is dit een concrete manier om een positieve bijdrage aan de vluchtelingenproblematiek te leveren. En het gezin maakt kennis met het verhaal, de achtergrond en de cultuur van statushouders die zich in hun gemeente gaan vestigen.

Takecarebnb

De in Amsterdam gevestigde stichting Takecarebnb koppelt statushouders aan Nederlandse gastgezinnen. Het snelgroeiende initiatief, dat jaarlijks zo'n 180 matches maakt, begeleidt gast en gastgezin tijdens een logeerperiode van drie maanden. Takecarebnb werkt nauw samen met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Meer informatie en aanmelden als gastgezin

Heeft u een logeerkamer over? En lijkt het u leuk om iemand tijdelijk in uw gezin op te nemen om hem of haar wegwijs te maken in Nederland? En te laten wennen aan zijn of haar nieuwe woonplaats? Kijk voor meer informatie op www.takecarebnb.org. Hier staat ook hoe u zich kunt aanmelden als gastgezin. De matchmaker van Takecarebnb zorgt voor een goede begeleiding. Na een positieve kennismaking spreekt u eerst een proefweekend af.