Gemeente Voorst gastgemeente tijdens WK Volleybal vrouwen in 2022


De gemeente Voorst wordt Official Team Host voor een land dat deelneemt aan het Wereldkampioenschap Volleybal Vrouwen in september 2022. De gemeente Voorst omarmt het grootschalige evenement, onder meer, door een team van een deelnemend land te faciliteren en diverse WK (side) events te organiseren. De rol van gastgemeente levert de gemeente onder andere verschillende voordelen op maatschappelijk en economisch vlak.

Gemeente Voorst gastgemeente WK Volleybal vrouwen in 2022

Groots sportevenement

Het WK Volleybal is één van de grootste sportevenementen die ooit in Nederland plaatsgevonden heeft. Wethouder Hans van der Sleen, is trots dat de gemeente Voorst
hierin een steentje bij kan dragen: “In onze gemeente is sprake van een echt sportklimaat. Er zijn veel sportverenigingen met kwalitatief goede accommodaties, waar veel vrijwilligers actief zijn en mooie activiteiten plaatsvinden”.

Voorkeur voor Canada

Het is nog even afwachten welke 24 landen, die in verschillende Gelderse gemeenten worden ondergebracht, volgend jaar van de partij zijn. De gemeente Voorst heeft een voorkeur voor het team van Canada. Wethouder Hans van der Sleen: “Gastheer zijn van het Canadese team tijdens dit unieke evenement maakt het extra bijzonder. De gemeente Voorst heeft historisch gezien een speciale band met Canada. De Canadese troepen hebben de gemeente Voorst in 1945 bevrijd. Inwoners hebben nog steeds contact met de Canadese nabestaanden van omgekomen bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen in de gemeente Voorst (Teuge en Voorst)”. Mocht Canada zich niet kwalificeren dan wordt een ander deelnemend land gekoppeld aan de gemeente Voorst.

Gelderland epicentrum

Michel Everaert, directeur sportontwikkeling en evenementen van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo): “Wij zijn erg blij dat de gemeente Voorst zich officieel heeft
aangemeld als gastgemeente voor het WK Volleybal Vrouwen 2022. We kijken uit naar een mooie samenwerking met de gemeente, de verenigingen én het lokale bedrijfsleven. Samen met de andere gastgemeenten en de Provincie Gelderland maken we van Gelderland het epicentrum van dit geweldige evenement.”

Lokale maatschappelijke kansen

Behalve dat er straks misschien Canadese volleybalsters in de gemeente Voorst rondlopen, gaat de lokale bevolking er nog meer van merken. “Het hosten van een team biedt inspiratie voor het organiseren van (side) events. Wij gaan samen met de buurtsportcoaches van Team Voorst Actief, en in nauwe samenwerking met ondernemers, sportverenigingen en scholen, gedurende een jaar allerlei (side) events organiseren. De kick-off hiervan vindt eind september 2021 plaats. Evenals de andere Official Team Hosts worden wij hierbij ondersteund door de Gelderse Sport Federatie. Vanuit de lokale stakeholders is er positief gereageerd om als gastland op te treden. Het biedt kansen en samen kunnen we er een mooi event van maken.” aldus een enthousiaste Ingrid de Croon, adviseur sport en bewegen van de gemeente Voorst.

Arnhem en Apeldoorn

Het WK Volleybal duurt ruim drie weken en start 23 september 2022. De eerste fase heeft het Arnhemse GelreDome als hoofdlocatie. De volgende fasen zijn in Rotterdam, Apeldoorn en Polen, waarna de eindstrijd in Arnhem plaatsvindt. Oranje speelt haar wedstrijden altijd op eigen bodem.