Geslaagde ‘AAN in het donker’ actie


Op donderdagmiddag 3 december vond een geslaagde ‘AAN in het donker’ fietsverlichtingsactie plaats in de gemeente Voorst, bij het Veluws College in Twello.

Licht aan

Het fietsverlichtingsteam heeft positieve gesprekken gevoerd met fietsers over het belang van goede fietsverlichting. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkte deelde het team gratis oplaadbare fietslampjes met bijbehorend USB-kabeltje uit aan fietsers. Ook wethouder Hans van der Sleen was hierbij aanwezig om fietsers te vertellen hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn met werkende fietsverlichting. De wethouder sprak fietsers zonder verlichting aan en hij gaf hen gratis een fietslampje mee.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen gelukkig steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Juist nu

Nu het weer vroeger en langer donker is, is het belangrijk om extra aandacht aan het belang van goede fietsverlichting te schenken. Want zichtbaar zijn in het verkeer is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook die van een ander. Met deze campagne herinneren we jongeren eraan om hun fietsverlichting, juist in deze periode, op orde te hebben om veilig thuis te komen.