Gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel van onze boeren


Op de Nationale Groente- en Fruitdag, donderdag 14 oktober, ontving wethouder Harjo Pinkster een doos vol appels en peren van de secretaris van de LTO afdeling Zuid-Oost Veluwe, Hanneke Stegeman. Boeren en tuinders delen tijdens deze Dutch Food Week op verschillende plekken in Nederland fruit, groente en andere producten uit. Hiermee vragen de boeren en tuinders aandacht voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel. In de doos die de wethouder namens de gemeente Voorst in ontvangst mocht nemen zaten appels van landwinkel IJsseloord in Arnhem en peren van Boerderij Moria in Wilp.

fruit van onze boeren

De voordelen van Nederlands producten

“Achter het verse en gezonde voedsel op ons bord schuilt een verhaal. Dat verhaal begint bij de boeren en tuinders van het boerenland om de hoek. Helaas wordt dat verhaal veel te weinig verteld. Met deze actie tijdens de Dutch Food Week brengen we daar verandering in”, zegt Hanneke Stegeman van de LTO afdeling. “Aan het Nederlandse voedsel worden hoge eisen gesteld. Het is belangrijk dat de consument kiest voor dit Nederlandse product. Juist door het eten van Nederlands, en daarmee Euregionaal, geproduceerd voedsel besparen we veel transport, steunen we onze eigen duurzame voedselproducenten en dus onze economie, en hebben we meer zicht op de wijze waarop dit voedsel wordt geproduceerd”.

Dutch Food Week

De uitdeelactie gebeurt tijdens de Dutch Food Week. Een week waarin het genieten van Nederlandse voeding, de voedselproductie en innovatie centraal staan. Dit jaar is het thema ‘de positieve kracht van ons voedsel’. Boeren laten bijvoorbeeld zien hoe zij continue investeren in manieren om nog duurzamer voedsel te produceren. Ook laten ze zien hoe ze de biodiversiteit bewaken en energie opwekken voor ons allemaal. 

Fruit en verhaal voor medewerkers en inwoners

Wethouder Harjo Pinkster nam enthousiast de doos met fruit in ontvangst: “Wij delen graag het fruit met onze medewerkers en de bezoekers van het gemeentehuis. En daarbij delen we natuurlijk ook het verhaal over de voordelen van Nederlands voedsel van boeren en tuinders om de hoek. Onze gemeente is rijk aan mooie boerenbedrijven, tuinders en andere producenten van eerlijke streekproducten. Dus mogelijkheden genoeg om lokaal te kopen en te genieten van gezonde en verse seizoensproducten!”