Houtkachel: houd rekening met de buren


Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht.

Openhaard

Een brandend haardvuurtje kan gezellig zijn, maar houdt dan wel rekening met uw buren. Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond. Mensen met een longziekte hebben hier extra last van en worden benauwd, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie.

Stooktips

Hieronder geven we enkele tips om minder ongezond te stoken:

  • Laat de open haard of houtkachel uit als het windstil of mistig is. Bij deze weersomstandigheden blijft de rook lang hangen en wordt de lucht rond uw huis  erg ongezond. Kijk op stookwijzer.nu. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. En meld u ook aan voor de stookalert van het RIVM: rivm.nl/stookalert. U ontvangt dan automatisch een bericht wanneer het weer ongeschikt is voor stoken. Een stookalert wordt per provincie afgegeven.
  • Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout heeft barsten of een schors die loslaat. Of check het hout met een vochtmeter, onder de 20% is voldoende droog. Zelf gehakt hout moet minstens twee jaar drogen. Gebruik bij voorkeur haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.
  • Stook nooit hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is, want bij de verbranding van dit hout komen zware metalen vrij. Ook (spaan)plaat en laminaatvloeren zijn niet geschikt vanwege de lijm die hierin zit. Papier en karton geven veel rook en vliegas en zijn daarom verboden als brandstof.
  • Maak het vuur met de Zwitserse methode aan: stapel het hout kruislings, begin met dikke blokken onderaan en leg de kleinste houtjes en een aanmaakblokje bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Gebruik geen spiritus of andere brandbare vloeistoffen!
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen zodat de rook goed naar buiten kan. Hiermee voorkomt u ook schoorsteenbrand.
  • Zet de luchttoevoer in de kachel, en de klep in de schoorsteen, helemaal open voor een betere verbranding van het hout. Dit vermindert schadelijke en kankerverwekkende stoffen. Schuif de luchttoevoerknop nooit dicht om het vuur te ‘smoren’, het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.
  • Zet een raampje en/of de ventilatieroosters open tijdens het stoken. Het vuur trekt dan lucht (zuurstof) aan en de rook gaat via de schoorsteen naar buiten.

Kijk voor meer informatie op: milieucentraal.nl