Informatie over coronavirus (COVID-19)


Lees de laatste informatie over het coronavirus.

Coronavirus

Sinds december 2019 verspreid het coronavirus zich. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit houdt onder andere in dat we geen handen meer schudden.  

Update maatregelen gemeente Voorst van 13 maart:

Als gemeente volgen en hanteren wij de landelijke richtlijnen van het RIVM. Het gemeentehuis en het Kulturhus zijn vanaf vandaag wel open tijdens normale openingstijden. Maar veel medewerkers werken vanuit huis. Dit betekent, dat wij u soms niet de service kunnen bieden die u van ons gewend bent. Wij vragen hiervoor uw begrip. Als u vragen heeft aan de gemeente die ook telefonisch kunnen worden beantwoord, dan vragen wij u te bellen en niet persoonlijk naar een van onze locaties te komen. Moet u wel in persoon naar het gemeentehuis komen? Dan vragen wij u om de landelijke hygiënemaatregelen te respecteren. Voor uw eigen gezondheid, en voor die van onze baliemedewerkers.  

Update maatregelen van Rijksoverheid van 12 maart (lees volledig artikel ook op website Rijksoverheid): 

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijdt sociale contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. 

Voor het laatste nieuws over het coronavirus kunt u terecht op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

De RIVM heeft ook een lijst met vragen en antwoorden samengesteld. Deze wordt continu bijgewerkt. 

Het is ook mogelijk om telefonisch informatie van het RIVM in te winnen. Neem daarvoor contact op  met het RIVM via 0800-1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur).