Informatie voor particuliere opvang van Oekraïense vluchtelingen


Inwoners die van plan zijn om Oekraïense vluchtelingen op te vangen of al mensen in huis hebben genomen, hebben veel vragen. Dat is niet vreemd, want veel is ook nog onduidelijk. De komende weken zal op het gebied van werk en inkomen meer duidelijkheid komen vanuit de Rijksoverheid. Dit is de informatie die we nu hebben.

Oekraïense vlag gemeentehuis

Inschrijven in basis registratie personen (BRP) gemeente

Om straks gebruik te kunnen maken van de voorzieningen in Nederland heeft een vluchteling een burgerservicenummer (BSN) nodig. Met een BSN kan een vluchteling bijvoorbeeld straks leefgeld ontvangen en kunnen zij zich verzekeren. En door registratie is duidelijk waar de vluchteling zich bevindt. Hierdoor lopen zij minder risico slachtoffer te worden van mensenhandel. Dit geldt voor alle vluchtelingen en in het bijzonder voor alleenreizende kinderen. Het is dus heel belangrijk dat vluchtelingen snel worden ingeschreven.   

U zorgt voor inschrijving van bij u verblijvende vluchtelingen door een afspraak te maken met afdeling burgerzaken: 0571-27 99 11 of burgerzaken@voorst.nl.

Wilt u ook mensen in huis nemen? Geef het door!

Wilt u zelf ook Oekraïense vluchtelingen in huis nemen? Meld u dan aan bij stichting Takecarebnb via www.takecarebnb.org. Deze organisatie bemiddelt tussen vraag en aanbod. Takecarebnb neemt na uw aanmelding telefonisch contact met u op. Tijdens dit gesprek komt u er samen achter of uw locatie geschikt is voor het opvangen van vluchtelingen. Er komt namelijk best wat bij kijken. Let op: als uit het telefoongesprek blijkt dat uw locatie geschikt is, dan betekent dit niet dat u direct vluchtelingen in huis krijgt. De veiligheidsregio geeft op dit moment namelijk de voorkeur aan centrale, grotere opvanglocaties. Daarom staan wij op dit moment ook geen tijdelijke bouwwerken toe voor de huisvesting van vluchtelingen.

De situatie rondom de Oekraïense vluchtelingen verandert snel. Het opvangbeleid verandert mee. Dit is de situatie zoals het nu is: maar dit kan volgende week anders zijn. Houdt voor de meest actuele informatie www.voorst.nl/oekraine in de gaten.

Wilt u op een andere manier helpen?

Er zijn allerlei initiatieven voor Oekraïne, ook in onze gemeente. Als u bijvoorbeeld als vrijwilliger aan de slag wilt op een opvanglocatie dan kunt u een e-mail sturen naar oekraine@voorst.nl of u aanmelden bij Vluchtelingenwerk Voorst of het Rode Kruis. Financiële donaties kunt u doen aan giro 555. Spullen zamelen wij als gemeente op dit moment niet actief in. Dit komt omdat wij nu nog niet weten wat voor samenstelling de groep vluchtelingen zal hebben die naar onze gemeente komt.

Heeft u vragen?

Er is sinds kort een speciale website voor vluchtelingen: www.refugeehelp.nl. Op deze website staat informatie in het Nederlands, Oekraïens, Russisch en Engels over diverse onderwerpen: van huisvesting tot onderwijs en huisdieren tot gezondheidszorg. Daarnaast kunt u uw vragen ook stellen via oekraine@voorst.nl. Of u belt naar de gemeente Voorst via 0571-27 99 11.