Junior Energiecoaches in de gemeente Voorst


Zaterdag 27 februari ging alweer voor de vijfde keer Junior Energiecoach van start. Vijf weken lang bespaarden deelnemende gezinnen in de gemeente Voorst, en de leerlingen (en hun ouders) van het Kindcentrum Wilp-Achterhoek thuis spelenderwijs energie. De Energiero’s – combinatie van energie en achternaam van het deelnemende gezin – deden vijf weken lang leuke activiteiten rondom energie. In deze periode leerden zij spelenderwijs waar, en hoe ze energie kunnen besparen.

Junior Energie Coach

Lampenjacht

Alle deelnemers gingen de eerste week thuis op lampenjacht. Uit de tellingen blijkt dat er al veel ledlampen in huis zijn: 62% van de getelde lampen waren ledlampen. Verschillende gezinnen ondernamen gelijk actie en vervingen direct hun nog onzuinige lampen door ledlampen.

Verwarming een graadje lager

In de tweede week speelde de verwarming een belangrijke rol. Er was aandacht voor openstaande deuren, de verwarming werd een graadje lager gezet en alle deelnemers trokken een lekkere warme tui aan. De deelnemers bespaarden hiermee al 6 procent op hun verbruik!

Stekkers en plezier zonder elektrische apparaten

De derde week stond in teken van stekkers en plezier zónder elektrische apparaten. Gemiddeld telden de deelnemers 44 apparaten met een stekker in huis. Een leerling van KC Wilp-Achterhoek vertelde dat zij alleen op haar kamer al 13 verschillende apparaten heeft die stroom verbruiken. En dat het eigenlijk wel slim is om opladers, die op dat moment niets opladen, gewoon uit het stopcontact te halen. Er is ook veel gelachen, zonder energie! De kinderen speelden meer buiten en deden veel bordspellen samen.

Dikke energieduim voor korter en kouder douchen

In week vier gingen alle deelnemers met de billen bloot! De deelnemers stonden korter onder de douche. En er waren zelfs kinderen die koud hebben gedoucht en zo dubbel en dwars een dikke energieduim verdienden. Een jongen uit groep 7 van het Kindercentrum Wilp-Achterhoek bedacht dat het handig (en veel leuker dan een timer zetten) is, om een nummer van ongeveer 5 minuten op te zetten en met zichzelf af te spreken dat hij de douche uitzet als het nummer afgelopen is. 

Op bezoek met een energie checklist

Na deze energievolle weken thuis waren de Junior Energiecoaches er klaar voor om op pad te gaan. Met een handige checklist werden leuke en leerzame bezoekjes bij familie, buren en vriendjes afgelegd om te kijken hoe anderen met energiebesparing omgaan.