Koninklijke onderscheiding voor Cees van Niel


Op vrijdag 6 mei werd de heer Cees van Niel koninklijk onderscheiden door burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. De uitreiking vond plaats ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur-eigenaar van Van Niel Installatietechniek B.V. in Twello vanwege pensionering.

 

Op 6 mei 2022 werd Cees van Niel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Cees van Niel was sinds ca. 1989 directeur-eigenaar van het familiebedrijf Van Niel Installatietechniek B.V. te Twello, een bedrijf dat een begrip is in Twello en omgeving. Betrokkene trad eind jaren tachtig in de voetsporen van zijn vader, destijds een kleinschalig lokaal loodgietersbedrijf met acht werknemers. Onder leiding van Cees van Niel heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in hoogwaardige technische installaties, met name voor renovatie en nieuwbouw van ziekenhuizen en penitentiaire inrichtingen. Decorandus heeft een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de groei van de werkgelegenheid binnen zijn bedrijf. Van Niel Installatietechniek B.V. staat bekend als een innovatief bedrijf. Ten aanzien van innovaties binnen de installatiewereld op het gebied van duurzame toepassingen in woningen en gebouwen, heeft betrokkene met zijn bedrijf een vooraanstaande positie ingenomen op het terrein van energietransitie. De heer Cees van Niel bevorderde binnen het bedrijf de opleidingsfaciliteiten en de kennis en deskundigheid op dit vakgebied. Als een van de eerste installatiebedrijven in de regio installeerde Van Niel Installatietechniek B.V. grondgebonden warmtepompen bij o.a. villa's in het Gooi waarbij ook gekoeld kan worden in de zomer.

Daarnaast is decorandus al ruim 35 jaar vrijwilliger actief als jurylid bij de Deventer IJsclub. Ook ondersteunt hij al jarenlang het jaarlijkse internationale pupillentoernooi en hij is vele jaren trainer geweest.

Techniek Nederland is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. De heer van Niel is vele jaren bestuurlijk actief betrokken geweest binnen de branche, voorheen de Vereniging Nederlandse Installateurs van de afdeling Apeldoorn en omstreken (VNI).

De laatste jaren was decorandus mede- initiator en organisator van regionale netwerkbijeenkomsten.

Cees Van Niel heeft 10 jaar in de organisatiecommissie van de “week van de Techniek” regio Apeldoorn zijn bijdrage uitgeoefend, om dit voor kinderen van groep 8 van de basisscholen uit de gemeente Voorst en gemeente Apeldoorn te organiseren. Later is door het succes, “de week van de Techniek“ uitgegroeid tot een landelijk fenomeen met de bedoeling om kinderen te interesseren voor een vervolgopleiding in de techniek.

Cees van Niel is tot 2021 ruim 20 jaar bestuurslid geweest van de Werkgeverskring Voorst. Ook is hij de drijvende kracht achter de Techniekdag voor de groepen 6 basisschoolleerlingen in de gemeente Voorst.  In het samenwerkingsinitiatief met Rotary Voorst maken de basisschoolleerlingen hierdoor jaarlijks kennis met de technische kant van de bouw en techniek. Duurzaamheid en circulaire toepassing is met name zijn aandachtsgebied.

In verband met zijn pensionering draagt Cees van Niel de verantwoordelijkheid over aan zijn zoon.

Betrokkene kan worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd" en “iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben”.